De slagkracht van de Libische kustwacht en marine wordt op korte termijn versterkt. Op die manier wil de Europese Unie migratie vanuit Libië naar Italië intomen en het aantal mensen dat verdrinkt in de Middellandse Zee verminderen.

Daarnaast moet in de lente een netwerk zijn opgezet waardoor Noord-Afrikaanse landen mensensmokkelaars effectiever kunnen tegenhouden bij hun grenzen. En de veelal Afrikaanse migranten die vastzitten in Libië moeten beter worden beschermd en sneller terugkeren naar hun land van herkomst.

De Europese Commissie stelde woensdag voor 200 miljoen euro uit het Afrikafonds vrij te maken voor deze projecten. De lidstaten zouden eenzelfde bedrag moeten aandragen. Volgens commissievoorzitter Jean-Claude Juncker is meer actie noodzakelijk om het 'businessmodel' van de mensensmokkelaars te breken. Stabiliteit in Libië en medewerking van andere Afrikaanse landen zijn daarvoor wel belangrijke vereisten.

Met de maritieme missie Sophia probeert de EU mensensmokkel vanuit Libië al een tijd tegen te gaan, onder meer door Libische zeelieden te trainen. De Europese schepen mogen echter niet in de kustwateren komen, omdat Libië daarvoor geen toestemming geeft. Het Noord-Afrikaanse land heeft sinds 2011 geen centrale regering.

Meningsverschillen

Een recordaantal van ruim 181.000 migranten bereikte vorig jaar Italië, die voor het merendeel vanuit Libië waren vertrokken. Volgens de VN overleefden ongeveer vijfduizend mensen de oversteek niet.

De lidstaten willen ondanks meningsverschillen eensgezind naar een oplossing zoeken, liet tijdelijk EU-voorzitter Malta dinsdag weten na overleg van de EU-ministers van Europese Zaken. Vicevoorzitter Frans Timmermans zei toen ervan "overtuigd" te zijn dat ''echte vooruitgang'' de komende maanden mogelijk is.

De EU-regeringsleiders houden volgende week een top op Malta die voor een groot deel in het teken staat van Libië. De Europese Commissie roept hen op dan akkoord te gaan met de voorgestelde maatregelen tegen migratie.

Grenscontroles

De Comissie besprak woensdag ook de aangescherpte grenscontroles tussen de Europese lidstaten. Oostenrijk, Duitsland, Denemarken, Zweden en Noorwegen mogen voor zover nodig de controles van hun binnengrenzen met drie maanden verlengen.

De vijf landen kregen vorig jaar mei toestemming voor gerichte en beperkte grenscontroles vanwege de migranten die Europa konden binnenkomen door het gebrekkige Griekse grenscontrole- en asielsysteem.

Inmiddels komen veel minder migranten Europa binnen. Degenen die wel arriveren in Griekenland en Italië worden inmiddels bijna allemaal geregistreerd, aldus de commissie. Het risico blijft echter bestaan dat de tienduizenden mensen die nog in Griekenland verblijven naar rijkere delen van Europa trekken.

Uit voorzorg mogen de controles daarom voorlopig ,,onder strikte voorwaarden’’ worden gehandhaafd, aldus Brussel. De bedoeling blijft dat de grenscontroles zo snel mogelijk verdwijnen en het vrije verkeer van personen in de Schengenzone wordt hersteld. De lidstaten moeten de verlenging nog formeel goedkeuren.