Mensen die het in Nederland niet bevalt moeten weg gaan. Dat stelt premier Mark Rutte in een interview met het AD.

"Als het jou hier niet bevalt, ga het land uit, ga weg! Dat is toch een keuze die je hebt? Als je in een land woont waar je je zo kapot ergert aan hoe we hier met elkaar omgaan. Je hebt de keuze, ga weg! Je hoeft hier niet te zijn!", zegt hij tegen de krant.

De premier stoort zich aan de manier hoe "we met elkaar omgaan". Als voorbeeld noemt hij een allochtone sollicitant die niet welkom was bij busbedrijf Qbuzz, omdat hij om geloofsredenen vrouwen geen handen geeft. Het College van de Rechten van de Mens gaf de sollicitant onlangs gelijk. Hij hoeft vrouwen geen hand te geven.

Rutte: "Dat vind ik echt een bizarre uitspraak. Qbuzz heeft natuurlijk volkomen gelijk. Het kan toch niet zijn dat een chauffeur zegt: ik weiger vrouwen de hand te schudden, omdat het niet past bij mijn geloof? Dat is precies waarom ik in opstand kom en heel veel mensen in opstand komen. Want de norm hier is dat je elkaars handen schudt."

Hufterigheid

Rutte gaat ook in op de hufterigheid in Nederland. "Dan heb ik het zowel over mensen die bumperklevend door het verkeer gaan als over bankiers die klagen over hun bonussen. Of over nieuwkomers die de vrijheid hier misbruiken om hun culturele waarden aan ons op te leggen. Je kunt om te beginnen zelf het gedrag vertonen dat je ook van anderen verwacht. En gelukkig doen de meesten dat ook."

"Daarnaast kun je mensen aanspreken op hun gedrag. Een tijdje terug zag ik een vader en zijn zoontje op straat hun afval op de stoep gooien. Ik zei: waarom gooit u dat niet gewoon in de prullenbak? En de man antwoordde: O natuurlijk, sorry."

Maandag staat in verschillende kranten een paginagrote advertentie-campagne van de VVD, waarin Rutte vooral oproept tot meer fatsoen.

Ongeloofwaardig

Door de politieke tegenstanders van Rutte wordt met verbijstering gereageerd op de uitlatingen van de VVD-voorman. GroenLinks-leider Jesse Klaver: "Het is ongeloofwaardig van Rutte om na 6 jaar stimuleren van egoïsme en eigenbelang zich nu op te werpen als hoeder van onze normen en waarden".

Ook PVV-leider Geert Wilders vindt de oproep van Rutte niet geloofwaardig. "Mark Rutte: de man van de open grenzen, de asieltsunami, de massaimmigratie, de islamisering, de leugens en het bedrog", aldus Wilders.