Partij 50Plus sluit op voorhand gesprekken met de PVV voor het vormen van een nieuwe regering niet uit. Dat schrijft fractievoorzitter Henk Krol dinsdag in een ingezonden stuk in de Volkskrant.

Wel moet de partij van Geert Wilders daarvoor voldoen aan twee voorwaarden: de AOW-leeftijd moet terug naar 65 jaar en de PVV moet het standpunt over vluchtelingen wijzigen.

Krol stuurde het stuk in nadat bekend werd dat ook de VVD niet met de PVV wil regeren. "De ene na de andere partij sluit Geert Wilders na 15 maart uit van regeringsdeelname. Ook premier Mark Rutte heeft zich nu daarbij aangesloten", schrijft Krol. 

50Plus staat volgens de fractievoorzitter een streng en rechtvaardig beleid voor "waarbij Nederland voor de echte gevallen waarin geweld en dood een rol spelen een verhoudingsgewijze bijdrage levert".

"Op dit punt zal de PVV na 15 maart door de knieën moeten", aldus Krol. Hij stelt het verder eens te zijn met de argumentatie dat uitsluiting meer zetels oplevert voor de PVV.

"Maandagmorgen hoorden we op NPO Radio 1 zowel marktonderzoeker Maurice de Hond als VVD-coryfee Hans Wiegel de stelling verdedigen dat deze uitsluiting alleen maar de PVV-kiezers zal motiveren en dat dit op 15 maart de PVV meer stemmen zal opleveren. 50Plus is er nadrukkelijk tegenstander van de PVV aan meer stemmen te helpen."