Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken en staatssecretaris Klaas Dijkhoff van Veiligheid en Justitie reizen eind deze maand naar Marokko om te praten over de terugkeer van uitgeprocedeerde asielzoekers naar dat land. Dat heeft het ministerie van Veiligheid en Justitie laten weten.

Wanneer of hoe lang de bewindslieden gaan en met wie ze in Marokko zullen spreken, kon een woordvoerder van het ministerie nog niet zeggen. Ook het inhoudelijke programma staat nog niet vast.

Marokko wordt beschouwd als veilig land en mensen die in Nederland asiel aanvragen komen daar dan ook doorgaans niet voor in aanmerking. Veel van de overlast die de laatste tijd wordt veroorzaakt in en rond asielzoekerscentra is het werk van kansloze asielzoekers uit Noord-Afrikaanse landen als Marokko en Algerije.

Veel van deze raddraaiers, zo'n twee derde, vroegen asiel in Duitsland aan voor ze naar Nederland kwamen, blijkt uit cijfers van het ministerie. Die kunnen binnen maximaal tien weken worden teruggestuurd naar Duitsland.

De andere asielzoekers die hier niet asiel konden aanvragen, in lijn met de Europese zogeheten Dublin-regel, werden teruggestuurd naar onder meer Italië, Frankrijk, België en Zweden.

Afspraken

De asielzoekers die direct naar Nederland reizen en hier een bij voorbaat kansloze aanvraag doen, moeten worden teruggenomen door hun thuisland, maar dan moeten die landen wel meewerken. Het ministerie hoopt dat eind deze maand met Marokko afspraken kunnen worden gemaakt om die terugkeer "soepeler" te laten verlopen.