De Kiesraad heeft een recordaantal van 81 partijnamen geregistreerd voor de Tweede Kamerverkiezingen van 15 maart. Woensdag zijn achttien nieuwe partijnamen ingeschreven. Dat heeft de Kiesraad donderdag bekendgemaakt.

Het gaat onder meer om GeenPeil, dat onder aanvoering van Jan Dijkgraaf 'menselijke stemkastjes' naar de Tweede Kamer wil sturen, en de Niet Stemmers van advocaat Peter Plasman, die de eventueel behaalde zetels juist leeg wil laten.

Het uit de PvdA-fractie gestapte Kamerlid Jacques Monasch dingt mee met zijn nieuwe partij Nieuwe Wegen. Een andere oude bekende, gewezen PVV'er Hero Brinkman, doet een nieuwe gooi naar een Kamerzetel met de OndernemersPartij.

Ook de Integriteitspartij, die zich sterk maakt voor klokkenluiders, wil aan de verkiezingen meedoen. De partij presenteerde zich donderdag in Den Haag voor een publiek van nog geen handvol mensen en lijkt weinig kans te maken. Datzelfde lijkt voor veel andere ingeschreven partijen te gelden.

Kiesraad

De volgende stap om daadwerkelijk deel te nemen aan de verkiezingen is het inleveren van de kandidatenlijsten bij de Kiesraad op 30 januari. Een dag later wordt bekendgemaakt welke partijen dat hebben gedaan.

Vaak vallen in dat stadium nog wat partijen af, omdat ze dan een waarborgsom van ruim 11.000 euro op tafel moeten leggen. Het stembiljet lijkt hoe dan ook nog iets dikker te worden dan vorige edities. Bij de Tweede Kamerverkiezingen van 2012 deelde een enkele gemeente al 'stembusstampers' uit om verstopping van stembussen te voorkomen.