Het Openbaar Ministerie gaat meer dan tien mensen vervolgen voor het discrimineren en/of beledigen van Sylvana Simons. Sommigen worden ook vervolgd voor opruiing. 

Dat bevestigt het OM tegenover NU.nl na berichtgeving van AT5. Simons kreeg een golf van beledigingen en bedreigingen over zich heen na haar kandidaatstelling voor de politiek partij Denk in mei.

Het OM kan niet zeggen om hoeveel mensen het precies gaat. Ook zullen niet alle verdachten voor de rechter hoeven te verschijnen, maar wordt er in sommige gevallen gekeken naar andere manieren om de zaak af te ronden, zoals een geldboete.

Stortvloed

Simons zei eind mei aangifte doen tegen "de stortvloed aan racistische, seksistische en discriminatoire reacties". Het OM kondigde vóór die aangifte al aan de uitspraken te onderzoeken.

Tweede Kamerlid Tunahan Kuzu reageert namens Denk: ''De bedreigingen aan Sylvana Simons hebben heel veel mensen en uiteraard Sylvana geraakt. Wij zijn tevreden dat het OM er werk van heeft gemaakt en vertrouwen erop dat de rechtstaat haar werk doet. Wij hopen vooral dat dit een afschrikwekkende werking gaat hebben richting die mensen die het nog steeds in hun hoofd halen om politici en aspirant-politici te bedreigen.''