Geert Wilders is de politicus van het jaar. Dat is de uitkomst van de jaarlijkse publieksverkiezing van EenVandaag

Ruim een kwart van de 40.000 deelnemers stemde op de PVV-leider. Wilders werd al drie keer eerder politicus van het jaar: in 2015, 2013 en 2010.

Wilders heeft het in 2016 goed gedaan in de peilingen. Een van de deelnemers aan de verkiezing voor de politicus van het jaar schrijft: "Meer dan ooit heb ik het gevoel dat er echt een Haagse 'kaasstolp' bestaat: politici reageren alleen op elkaar en zien niet genoeg wat er buiten Den Haag speelt. Alleen Geert Wilders kan die stolp breken."

Wilders wordt door zijn kiezers gezien als iemand die voor hoop en verandering staat. Ze willen dat hij het systeem verandert.

Jesse Klaver

GroenLinks-leider Jesse Klaver eindigde als tweede (11 procent van de stemmen) en minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën als derde (7 procent van de stemmen). Klaver krijgt lof toegezwaaid omdat hij een verhaal heeft over de toekomst van Nederland.

Dijsselbloem omdat hij zijn werk gedreven en gedegen doet en zich niet door de waan van de dag laat leiden. Ook premier Mark Rutte en Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib kregen veel stemmen (6 procent). Zij staan samen op de vierde plek.

Symbool van rust

Rutte dankt de waardering aan het feit dat het huidige kabinet onder zijn leiding de rit lijkt uit te zitten. Arib wordt gezien als "het symbool van rust" in een verdeelde Tweede Kamer.

De brexit (vertrek van de Britten uit de EU) is als belangrijkste politieke gebeurtenis van dit jaar genoemd, gevolgd door het Oekraïne-referendum en de aanslagen in Brussel van januari.