GroenLinks steunt het antwoord dat het kabinet voorstelt op het Oekraïne-referendum. Dat is goed nieuws voor het kabinet, dat op zoek is naar een meerderheid in de Tweede en vooral de Eerste Kamer.

De leden van de partij gaven de vertegenwoordigers in beide Kamers zaterdag op het verkiezingscongres opdracht vóór goedkeuring van het samenwerkingsverdrag met Oekraïne te stemmen, ook al is dat in het referendum van afgelopen voorjaar afgewezen.

Met de bijlage bij het verdrag die premier Mark Rutte in Brussel heeft afgesproken is voldoende aan de bezwaren van de tegenstemmers tegemoet gekomen, vindt het congres.

Ook met de verwachte hulp van D66 heeft het kabinet in de Eerste Kamer nog geen meerderheid voor de goedkeuringswet. Met de steun van GroenLinks is zo’n meerderheid weer een stap dichterbij.

Tevergeefs

Zowel de Senaats- als de Tweede Kamerfractie vroeg de leden tevergeefs om hen niet op te dragen met het kabinetsvoorstel in te stemmen. Dat zij toch anders besloten is wel prima te begrijpen, zei Tweede Kamerlid Rik Grashoff.

"Het was ook voor ons een afweging die beide kanten kon uitvallen. Volg je je inhoudelijke oordeel over het verdrag of de uitslag van het referendum? We volgen nu natuurlijk gewoon de uitspraak van het congres."

In 60 seconden: Het Oekraïne-referendum
In 60 seconden: Het Oekraïne-referendum

Hachelijk

De uitspraak van het congres bevestigt voor Tineke Strik, die de Eerste Kamerfractie aanvoert, dat "onze partij de Oekraïners nooit in de steek heeft willen laten". "Dat neemt niet weg dat we de bezwaren van de tegenstemmers ook serieus wilden nemen. Het blijft hachelijk om in te vullen wat tegenstemmers met hun stem voorhadden. Maar we hopen dat bijvoorbeeld de afspraken over de strijd tegen corruptie bezorgde kiezers kunnen geruststellen."

GroenLinks hechtte altijd zeer aan referenda en andere vormen van inspraak van de bevolking, maar door het ongemak over het Oekraïne-referendum lijkt dat enthousiasme wat te tanen. Het congres besloot het bindend referendum uit het verkiezingsprogramma te schrappen.