PvdA-leider Lodewijk Asscher wil een "fatsoenlijk, sociaal alternatief" bieden voor de PVV. In zijn eerste interview sinds zijn verkiezing haalt Asscher hard uit naar Geert Wilders. Ook de PvdA wil hard optreden tegen criminele asielzoekers.

Asscher stelt in zijn gesprek met het AD echter dat Nederland een criminaliteitsprobleem heeft, geen Marokkanen-probleem.

Er is volgens de PvdA-leider een specifiek probleem zolang Marokkaanse Nederlanders zijn oververtegenwoordigd in de criminaliteit. Maar "door de hele groep schuldig te verklaren, doen we onrecht aan al die jongeren die hun best doen en er niet tussenkomen", aldus de minister van Sociale Zaken.

"Daarom ben ik extra fel op de Marokkaanse criminele asielzoekers die de boel in Ter Apel op stelten zetten. Zij verpesten het voor de Nederlandse Marokkanen. Zij moeten zo snel mogelijk het land uit."

Geen misbruik

Op de opmerking dat Marokko nauwelijks onderdanen terugneemt antwoordt Asscher in het AD: ''We zullen Marokko zover moeten krijgen dat ze meer mensen terugnemen. Als het moet, ga ik er morgen heen."

Als het aan de nieuwe kopman van de PvdA ligt zal Nederland altijd klaarstaan voor slachtoffers van oorlog en geweld. "Maar daar hoort ook bij dat we heel streng zijn tegen degenen die misbruik maken van onze asielprocedure."

Minder Marokkanen-proces

Asscher haalt fel uit naar Geert Wilders en zijn 'minder Marokkanen'-proces. "Wilders valt de rechtsstaat aan. Hij eist vrijheid voor zichzelf die hij een ander, zoals Sylvana Simons, misgunt. Hij strooit met Koranteksten, maar verloochent de Grondwet. Hij beschouwt mensen bij voorbaat als verdacht in plaats van te kijken wat ze doen. Ik verwerp dat."

De PvdA-leider stelt dat "je niet moet onderschatten hoe erg het is als je de bewakers van onze vrijheid zelf aanvalt. Politieagenten, officieren van justitie en rechters bewaken onafhankelijk de spelregels voor iedereen. Die zorgen dus ook voor onze vrijheid en veiligheid, die ons zo lief is. Als je dat stelselmatig aanvalt, dan laat je zien dat je zelf geen waarde toekent aan de rechtsstaat."

Juist die rechtsstaat maakt Nederland tot "een fijn land om te leven en driekwart van de landen op de wereld veel minder", aldus Asscher. Niemand staat boven de wet, bepleit hij. “De verworvenheden in dit land kunnen alleen maar bestaan als we die met z’n allen verdedigen.”

Vals perspectief

Bovendien geeft Wilders de kiezers een vals perspectief, stelt de PvdA-leider. "Hij was na de vorige verkiezingen binnen een dag zijn belofte vergeten om de AOW-leedtijd op 65 jaar te houden. Het is een verwerpelijke en weerzinwekkende manier van omgaan met de toekomst van dit land." 

Asscher wil mensen niet bang maken voor Wilders, maar een sociaal alternatief bieden. "Er is behoefte aan fatsoen in de samenleving. Meer vaste contracten in plaats van nog meer flexibiliteit zoals de VVD wil. En normaal met elkaar omgaan in plaats van schreeuwen."