GroenLinks maakt gebruik van een Amerikaans campagnebureau dat eerder Barack Obama hielp tijdens zijn verkiezingscampagnes.

Het campagnebureau Blue State Digital heeft tegen een kleine vergoeding een ict-systeem ter beschikking gesteld dat bij een campagne onder meer kan laten zien waar vrijwilligers het beste kunnen worden ingezet voor het behalen van stemmen voor een partij, meldt de Volkskrant.

Deze methode werd eerder succesvol door Barack Obama gebruikt. Medewerker Jacob Ohlsson van Blue State Digital denkt ook af en toe mee over de zogenoemde 'grassrootsstrategie' van GroenLinks waarbij Jesse Klaver wordt gepositioneerd als een leider van een bredere beweging die van onderop campagne voert met behulp van vrijwilligers.

Ohlsson, de Europese vertegenwoordiger van Blue State digital, zegt in de Volkskrant weinig te verdienen aan GroenLinks. "We leren wel veel. Nederland loopt voorop in politieke trends. Het is echt een van de interessantste landen; ik vermoed omdat er geen kiesdrempel is, waardoor nieuwkomers sneller doorbreken."

Trump

"Eerst zag je dat al met Pim Fortuyn. En Geert Wilders is 'the original Donald Trump'. We willen graag een handje helpen om te voorkomen dat hij de verkiezingen wint. Natuurlijk speelt dat mee. Blue State Digital is een progressief bureau en we werken alleen voor progressieve kandidaten."

Vrijwilligers gaan onder meer langs de deuren om te praten met mensen op plekken die via het ict-systeem worden uitgekozen, maar ook wordt gebruik gemaakt van ongeveer tweeduizend 'apptivisten' die berichten delen op Facebook.

Garantie

Toch is het systeem geen garantie voor succes. Hillary Clinton gebruikte het tijdens haar campagne ook, maar slaagde er niet in om de presidentsverkiezingen te winnen. Ohlsson zegt hierover dat consultants en systemen geen garantie kunnen bieden voor winst van een kandidaat.

"Onze techniek biedt een basis. Uiteindelijk draait het om de boodschap, de betrouwbaarheid van een kandidaat en de context van een verkiezing. De Amerikaanse kiezer wilde verandering. Dat was een context waar Clinton gewoon niet bij paste. Dan kan onze techniek je ook niet over de top helpen, al kwamen we dichtbij."