GroenLinks-Tweede Kamerlid Liesbeth van Tongeren houdt toch een kans na de komende verkiezingen terug te keren in de Kamer. 

Ze kreeg aanvankelijk geen plaats op de kandidatenlijst, maar heeft die met een stevige campagne alsnog veroverd. Een meerderheid van de leden hebben haar op plaats zes gezet, maakte de partij donderdag bekend. De lijst is nu definitief.

Van Tongeren noemt de steun in een eerste reactie "hartverwarmend". "Ik heb zeven fantastische jaren GroenLinks-leden en kiezers mogen vertegenwoordigen en richt me nu met alle energie op onze campagne voor een groen en rechtvaardig Nederland", zegt Van Tongeren.

Ze gaf zichzelf voordat ze aan de campagne begon om toch op de lijst te komen 10 procent kans van slagen. "Er zitten allemaal heel ongebruikelijke stappen in dit proces", zegt Van Tongeren.

Nieuwe gezichten

Van Tongeren, voormalig directeur van Greenpeace Nederland en in de Kamer het groene gezicht van GroenLinks, stond bij de vorige verkiezingen nog op de derde plaats van de lijst. Ze gold als een succesvol Kamerlid en wist vaak de aandacht van de pers op zich te vestigen. 

Volgens de selectiecommissie die de kandidaten voor de verkiezingen van 15 maart voordroeg, had er echter nog meer ingezeten. De commissie vond het bovendien tijd voor nieuwe gezichten. De andere huidige Kamerleden Linda Voortman en Rick Grashoff waren wel op een verkiesbare plek gezet. Jesse Klaver werd in april al voorgedragen als fractieleider.

Het besluit niet met haar door te gaan verraste Van Tongeren naar eigen zeggen volkomen. Ook voor de buitenwacht wees niets erop dat de partij niet tevreden over haar was. Van Tongeren: "Ik heb van alle kanten bezorgde berichten gekregen waarom ik niet op de lijst sta."

Hoe ze het nieuws gaat vieren, weet Van Tongeren nog niet. "Maar ik denk dat er wel een glaasje wijn aan te pas zal komen."

Zaterdag wordt het programma op het partijcongres in Utrecht definitief vastgesteld.