De nieuwe burgemeesters die dit jaar aantraden, zijn vooral afkomstig uit de VVD en het CDA. De liberalen haalden negen benoemingen binnen, het CDA acht en drie keer werd een PvdA’er de nieuwe eerste burger.

Dat blijkt donderdag uit onderzoek van Binnenlands Bestuur naar alle opengestelde burgemeestersvacatures. Volgens deze naspeuringen deden tweehonderd VVD’ers, 138 CDA’ers en 98 PvdA’ers een gooi naar een burgemeesterspost.

Dat de VVD de meeste nieuwe burgemeesters leverde heeft volgens Niels Karsten, universitair docent bestuurskunde aan de Tilburgse School voor Politiek en Bestuur, niet direct te maken met de politieke voorkeur van gemeenteraden.

Hoewel partijpolitieke lijntjes naar landelijke bestuurders wel een pre zijn, moeten kandidaten ook stevige bestuurlijke ervaring hebben. Bijvoorbeeld als wethouder. Als een partij na verkiezingen minder wethouders levert, zie je dat later terug in de benoemingen van burgemeesters, stelt Karsten in Binnenlands Bestuur.

Hij verwacht dat vertegenwoordigers van lokale partijen zich vaker zullen melden als kandidaatburgemeester. ''Lokale partijen doen ook steeds meer bestuurservaring op. Je zou mogen verwachten dat we de komende jaren meer burgemeesters van lokale partijen gaan zien."