De SP-fractie in de Tweede Kamer blijft voorlopig in stand nadat drie zittende parlementariërs anoniem kritiek uitten op fractieleider Emile Roemer.

Dat is de uitkomst van een drie uur durend spoedberaad met de volledige Tweede Kamerfractie. 

Roemer sprak na afloop van een "buitengewone bijeenkomst". Hij heeft eerder op de dag met iedereen een vertrouwelijk gesprek gehad. "Er is onvoorwaardelijke steun aan de kieslijst en aan mij."

Volgens de SP-leider zat er ook veel verdriet bij mensen, want de partij is deze manier van handelen niet gewend. "We zeggen altijd alles tegen elkaar, en niet via de krant."

"Iedereen beseft verdomde goed dat we hier niet voor onszelf zitten maar volksvertegenwoordigers zijn. Mensen mogen balen als partijen met elkaar liggen te rollebollen", aldus Roemer.

Roemer na spoedbijeenkomst: 'Gesprekken blijven vertrouwelijk'
59
Roemer na spoedbijeenkomst: 'Gesprekken blijven vertrouwelijk'

Geen leider

Roemer liet in het midden of hij erachter is gekomen wie er anoniem naar het AD is gestapt. De krant publiceerde woensdagochtend een artikel waarin stevige kritiek werd geuit op Roemer.

Er zou sprake zijn van een onevenwichtige kieslijst en er wordt vooral campagne gevoerd met het nationaal zorgfonds waardoor andere onderwerpen ondergesneeuwd raken.

​"Hij kan geen fractie leiden, laat staan Nederland", werd onder andere gezegd door een parlementariër op basis van anonimiteit.

Roemer noemde de handelwijze van zijn collega's eerder op de dag "laf". "Dit is een cultuur die niet in onze partij hoort en niet in onze partij past. Nu niet en in de toekomst niet", aldus de SP-leider. "Hier word ik niet vrolijk van".