SP-leider Emile Roemer bijt van zich af nadat verschillende Kamerleden van de eigen partij anoniem flinke kritiek hebben geuit op zijn leiderschap.

"Anoniem kritiek leveren is zo laf als het maar zijn kan. Daar heb ik echt geen goed woord voor over", aldus Roemer tegen de NOS

"Wij hebben hele duidelijke keuzes gemaakt over wie er op de lijst komt. Als mensen het er niet mee eens zijn dan mag dat. Dan komen ze maar met voorstellen op het partijcongres."

Het AD citeerde woensdagochtend meerdere SP-parlementariërs met kritiek op Roemer.

Zo werd gezegd: "Hij kan geen fractie leiden, laat staan Nederland" en: "Er wordt gehoopt dat we de betrouwbaarheid van Roemer electoraal kunnen verzilveren. Ik heb niet de indruk dat er iets is veranderd aan het weinig zelfkritische vermogen wat er in 2012 voor zorgde dat Roemer bleef zitten.''

Volgens Roemer lijkt het erop dat de kritiek komt van Kamerleden die teleurgesteld zijn dat ze niet op de lijst staan of het niet eens zijn over de onderwerpen die aandacht krijgen.

Emile Roemer wordt 'niet vrolijk' van anonieme kritiek partijleden
Emile Roemer wordt 'niet vrolijk' van anonieme kritiek partijleden

Dolk in de rug

Het steekt veel SP'ers dat de kritiek anoniem naar buiten komt. Van oudsher houden de socialisten de rijen gesloten en wordt er zelden over partijzaken gelekt.

"Dit is een cultuur die niet in onze partij hoort en niet in onze partij past. Nu niet en in de toekomst niet", zei Roemer. Hij wil erachter komen wat er aan de hand is. "Hier word ik niet vrolijk van".

Ook SP-Kamerlid Paul Ulenbelt is niet te spreken over de werkwijze van zijn collega's. "Als je kritiek hebt, kun je die kwijt binnen de fractie, een partijafdeling, de partijraad of het regio-congres. Dat is allemaal niet gebeurd", aldus Ulenbelt. 

Hij kwalificeert de uitingen van zijn anonieme collega's als een dolk in de rug en onfatsoenlijk. 

Gesthuizen

Er zijn wel partijleden die in het verleden kritiek uitten in het openbaar. Zo zei Sharon Gesthuizen in aanloop naar de voorzittersverkiezing in november vorig jaar dat de partijtop interne democratie in de weg staat.

Meer recent startte Leo de Kleijn, fractievoorzitter van de SP in Rotterdam, een actie om hoger op de kieslijst te komen. De Kleijn laat via zijn Facebookpagina weten niets met de anonieme kritiek op Roemer te maken te hebben.

Er klinkt al langer kritiek op Roemer, maar die was tot nu toe afkomstig van buiten de partij. Zo zou hij niet goed zichtbaar zijn in belangrijke debatten en staat de partij in de peilingen nauwelijks op winst, ondanks de impopulariteit van het eveneens links georiënteerde PvdA.