De Turkse ambassadeur wordt door minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) op het matje geroepen vanwege berichten dat de voorzitter van moskeekoepel Diyanet namen van Nederlandse Gülen-sympathisanten heeft doorgespeeld aan de Turkse autoriteiten.

Koenders spreekt van "zorgwekkende berichten" waar hij opheldering over wil hebben. "Wij vinden dit onaanvaardbaar" zei hij woensdag. Ook scholen en welzijnsorganisaties zouden op de lijst staan.

Huidig voorzitter Yusuf Acar van Diyanet was in het verleden werkzaam bij de Turkse ambassade in Nederland. Hij gaf de namen door in zijn functie bij de Turkse ambassade in Nederland, bevestigde hij tegenover De Telegraaf.

Acar zegt dat hij de lijsten zelf opstelde op basis van gegevens op internet en dat geen sprake was van spionage. Zowel de moskeekoepel als de Turkse ambassade reageren verontwaardigd op het nieuws en ontkenden de feiten aanvankelijk. De ambassade zegt tegen de krant dat Acar handelde "buiten het zicht van de ambassadeur". 

Diyanet is een Turkse overheidsorganisatie. De meeste Turkse moskeeën in Nederland zijn bij Diyanet aangesloten. De organisatie zendt ook imams uit van Turkije naar Nederland.

Koenders: 'Ik wil niet dat Turkije zich mengt in Nederlandse zaken'
Koenders: 'Ik wil niet dat Turkije zich mengt in Nederlandse zaken'

Tweede keer

"Ik neem dit zeer serieus", aldus Koenders. Ook omdat er een politieke partij wordt "gebrandmerkt" en dat is onaanvaardbaar. Het CDA zou door de Turken zijn genoemd als een Gülen-bolwerk.

CDA-leider Buma vroeg woensdag een debat aan in de Tweede Kamer over de kwestie. Vrijwel de gehele Kamer steunde het verzoek. Verscheidene partijen riepen op om nog voor het kerstreces over de gevoelige kwestie te spreken. Er wordt gekeken of dat nog mogelijk is, zei voorzitter Khadija Arib. De laatste vergaderdag van de Tweede kamer is volgende week donderdag.

Het kabinet heeft meerdere malen aangegeven dat het niet acceptabel is dat de Turkse regering zich bemoeit met de situatie in ons land. 

In april protesteerde het kabinet ook al bij de Turkse regering over bemoeienissen van het Turkse consulaat met Turkse Nederlanders. Toen was er een oproep van het consulaat om beledigingen aan het adres van Erdogan te melden. Later zei het consulaat dat het om een 'misverstand' ging.

Staatsgreep

De Turken verdenken de beweging van de invloedrijke geestelijke Fetullah Gülen ervan achter de mislukte coup van medio juli te zitten. In de maanden na de couppoging werden duizenden Gülenaanhangers in Turkije aangehouden en vervolgd. Gülen woont zelf in de Verenigde Staten.

Koenders roept woensdag ook de ambassadeurs van Iran en Rusland ter verantwoording vanwege het uitblijven van de evacuatie van burgers in Oost-Aleppo. Leiders van beide landen spreken woensdag over de situatie in de stad.

KIJK: Wie is Fethullah Gülen?
KIJK: Wie is Fethullah Gülen?