
Rutte vreest opmars populisme in Nederland niet
"Ik realiseer me dat mensen zich afvragen: Is die politiek er wel voor mij?. Ik kan één ding zeggen: Ik zie het. Ik ben van hen. Ik ben van de mensen die hard werken", zegt de minister-president in een uitgebreid exclusief interview met NU.nl.
Met nog drie maanden tot de Tweede Kamerverkiezingen blikt de premier terug op het beleid van het eerste kabinet sinds 1998 dat weer een keer de rit lijkt uit te zitten.
Vooralsnog lijkt het kabinet in de populariteitscijfers echter niet te profiteren van het economische herstel. Rutte ziet het als premier, maar ook als lijsttrekker van de VVD, als zijn taak om de antwoorden te bieden op de zorgen van Nederlanders.
"Ik zit in de politiek om dingen op te lossen en mensen te laten zien dat wij er voor hen zijn. Ik zit er om die grote stille meerderheid die snapt dat Rome niet in een dag gebouwd is. Beleid uitvoeren kost tijd."
De premier is niet bereid tegen elke prijs de stem van de boze burger terug te winnen. "Ik vraag: 'Wat zijn uw problemen?'. En: 'Kan ik u vertellen hoe ik denk hoe we dat moeten oplossen?'. Maar het kan uiteindelijk zo zijn dat we het er toch niet over eens worden. Dat is dan maar zo."
Oekraïnereferendum
Of de gebroken verkiezingsbeloftes van de VVD-leider en het negeren van de uitkomst van het Oekraïnereferendum niet juist de onvrede voeden, zegt de premier: "Weet je, ik maak ook fouten. Die fouten zal ik proberen niet te herhalen."
En door de uitslag van het referendum niet over te nemen zegt Rutte dat hij weet dat het hem niet populair zal maken. "Ik realiseer mij heel goed dat ratificatie mij geen stemmen zal opleveren", aldus de premier.
"Dat is uiteindelijk mijn beslissing als politicus. Ook met een juridisch bindende verklaring zal ik niet alle mensen die tegen hebben gestemd overtuigen. Maar daarmee heb ik er in ieder geval alles aan gedaan om die zorgen te adresseren. Ik verwacht niet dan iedere nee-stemmer nu zal zeggen: oh wat fijn, nu ben ik voor."
Rutte zal eind deze week tijdens de Europese top proberen de Europese regeringsleiders ervan te overtuigen het verdrag van een juridisch bindende verklaring te voorzien die expliciteert dat de overeenkomst geen opmaat is naar een EU-lidmaatschap, dat er geen extra geld naar Oekraïne gaat en dat er geen verplichting is tot militaire samenwerking met Oekraïne.
Woensdag debatteert de Kamer met premier Rutte over de Nederlandse inzet tijdens de top op 15 en 16 december.