De Tweede Kamer heeft dinsdag afscheid genomen van Diederik Samsom. De gewezen PvdA-leider besloot vorige week het veld te ruimen nadat hij de lijsttrekkersverkiezing van zijn partij had verloren van Lodewijk Asscher.

Samsom werd door een groot deel van de Kamer, en door premier Mark Rutte en minister Ard van der Steur, getrakteerd op een staande ovatie. 

Alleen de SP, de PVV en de Partij voor de Dieren bleven zitten, maar applaudisseerden wel.

Kamervoorzitter Khadija Arib noemde Samsom ''onvermoeibaar en strijdlustig. ''Jij bent het type dat pertinent weigert te accepteren dat een dag slechts 24 uur telt'', aldus Arib.

Samsom neemt afscheid: 'Volksvertegenwoordiger zijn was voorrecht'
19
Samsom neemt afscheid: 'Volksvertegenwoordiger zijn was voorrecht'

Samsom

In zijn afscheidswoord, uitgesproken door Arib, zei Samson dankbaar te zijn voor ''alle mooie jaren'' dat hij Kamerlid mocht zijn. "Dat is een voorrecht, geen recht. Dat kan op elk moment afgelopen zijn. En dat is vandaag."

Samsom weet nog niet wat hij verder gaat doen. Hij vindt het jammer dat hij niet langer door kan gaan, maar berust in het feit dat die beslissing niet aan hem is. "Ik heb aan de leden om een nieuw mandaat gevraagd, maar heb dat niet gekregen. Dan maak je een buiging, stap je van het podium en treed je af."

Rutte: 'Niet één keer door Samsom belazerd'
28
Rutte: 'Niet één keer door Samsom belazerd'

Rutte

"De samenwerking was heel hecht, we hebben moeilijke momenten gehad", zei premier Mark Rutte over Samsom. "Nederland stond er slecht voor in 2012. Vanwege die verkiezingsuitslag waren we ervan overtuigd dat we het samen moesten doen. In die vier jaar ben ik niet één keer door de man belazerd." 

"We waren het vaak oneens. We hebben ontzettend moeilijk gesprekken gevoerd, soms door de telefoon tegenover elkaar staan knallen. Maar altijd fair. En dat is heel bijzonder", aldus Rutte.

Volgens de premier heeft Samsom een grote bijdrage geleverd aan het economische herstel van de afgelopen vier jaar. Het feit dat hij vertrekt op de dag waarop het CPB met cijfers kwam die dat herstel bevestigen noemt Rutte ''zuur''.

Kuiken

Het voorzitterschap van de fractie wordt tot de verkiezingen ingevuld door PvdA-Kamerlid Attje Kuiken, die sinds vorig jaar al de nummer twee binnen de fractie was. 

Het Amsterdamse gemeenteraadslid Emre Ünver vervangt Samsom de komende maanden als Kamerlid. Ünver, die woensdag wordt beëdigd, zal zijn Kamerlidmaatschap combineren met zijn werk in de Amsterdamse raad.