PvdA-prominent Job Cohen vindt het een goed idee als zijn partij in de nabije toekomst fuseert met de SP en GroenLinks. Hij maakt een vergelijking met de christelijke partijen die in de jaren zeventig fuseerden tot het CDA.

"Ik vind dat op termijn helemaal geen raar idee", stelde voormalig fractieleider Cohen in het radioprogramma Met het oog op morgen.

Hij pleit er sowieso voor dat de drie partijen al voor de verkiezingen een akkoord sluiten waarin wordt afgesproken dat de linkerflank in de Kamer elkaar na de uitslag "niet los laat".

Cohen beklemtoont dat de drie linkse partijen er geen baat bij hebben elkaar te veel te bevechten. "Het is vooral belangrijk dat we weer een regering krijgen met een sociaal gezicht."

Cultuurverschillen

De PvdA-coryfee vindt dat de partijen moeten leren van eerdere pogingen tot linkse samenwerking in een kabinet die stuk liepen. "Het is altijd zo ingewikkeld", vindt hij. "Als je midden in de discussie zit, dan lijken de cultuurverschillen altijd groot. Maar als je van een afstandje kijkt, valt dat allemaal reuze mee."

Cohen steunt de nieuwe lijsttrekker Lodewijk Asscher, maar noemt het "vreselijk" wat er is gebeurd met Diederik Samsom. "Ik begrijp dat het leiderschap bevochten moet worden, en dat er een iemand moet winnen. Maar dit had toch iets ongemakkelijks."

De voormalige burgemeester van Amsterdam hoopt dat Asscher zich vooral gaat richten op de strijd tegen de polarisatie die PVV-leider Geert Wilders volgens hem in de samenleving bewerkstelligt.