Lodewijk Asscher is de nieuwe lijsttrekker van de PvdA. 54,5 procent van de leden die hun stem uitbrachten stemden op Asscher en daarmee versloeg hij zijn enige uitdager Diederik Samsom.

Dat maakte partijvoorzitter Hans Spekman vrijdag bekend in Amsterdam.

Samsom feliciteerde Asscher direct na de bekendmaking van de uitslag. Maandag treedt Samsom terug als lijsttrekker en als Tweede Kamerlid.

Samsom zei trots te zijn op wat de afgelopen tijd was bereikt. "Aan die periode komt nu een eind. Leiderschap is niet vanzelfsprekend. Een mandaat moet opnieuw worden verdiend."

Asscher zei "ongelooflijk" veel respect te hebben voor Samsom en voor wat hij voor de PvdA heeft betekend: "Het was niet makkelijk om het op te nemen tegen Diederik, maar met de tijd waarin we leven is het tijd voor een andere koers."

Samsom knuffelt Asscher bij afscheid PvdA
Samsom knuffelt Asscher bij afscheid PvdA

Rutte en Wilders

De nieuwe partijleider maakt in Amsterdam duidelijk dat hij premier Rutte en PVV-leider Geert Wilders de komende maanden als zijn politieke tegenstander ziet. "Ik ga niet erbij staan en kijken hoe we uit elkaar gespeeld worden door Rutte en Wilders. Ik ben veel te trots op Nederland om het daarbij te laten."

Hij wil met Wilders de strijd voeren in het politieke debat, en niet in de rechtbank. Asscher verwees naar het vonnis dat Wilders vandaag te horen kreeg voor zijn 'minder Marokkanen' uitspraak.

Asscher denkt dat hij de PvdA uit het slop kan trekken met een "strijdlust" en "waardengedreven" verhaal. Er is een sociaal, progressief alternatief nodig tijdens de verkiezingen op 15 maart 2017, aldus Asscher. Hij ziet dat op de electorale strijd nu vooral tussen de rechtse partijen worden uitgevochten. "De keuze is te beperkt. Daar tegenover moet een sociaal en progressief geluid komen te staan."

Zware Klus

Asscher wacht een zware klus om de PvdA bij de komende Tweede Kamerverkiezingen in maart volgend jaar een rol van betekenis te laten spelen. 

Nadat de sociaal-democraten met de VVD in het kabinet stapten, verloor de PvdA de gemeenteraads-, Provinciale Staten-, en Europese verkiezingen. 

De peilingen laten al langer een dalende trend zien; de PvdA schommelt tussen de 8 en 15 zetels. Fors minder dan de 35 die de partij op dit moment in de Kamer heeft.

Scepsis

Van begin af aan werd er met de nodige scepsis naar de lijsttrekkersverkiezing gekeken. Maar twee PvdA-kopstukken meldden zich voor het partijleiderschap: fractievoorzitter Samsom en vice-premier Asscher. Beiden worden verantwoordelijk geacht voor het beleid van de afgelopen vier jaar en het verwijt was dat er tussen de twee weinig te kiezen viel.

Iets wat met name Samsom benadrukte in de lijstrekkersdebatten voorafgaand aan de stemming. Zijn boodschap was: we hebben het samen gedaan. En nu het beter gaat met de economie wilde hij het mandaat van de leden om de partij er weer bovenop te helpen. Samsom reisde stad en land af om zoveel mogelijk leden te overtuigen hem nog een kans te geven.

Nieuwe leider

Asscher weet de slechte staat waarin de partij verkeert juist wel aan Samsom. De komende verkiezingen zouden vragen om een nieuw soort leiderschap. "Heel veel kiezers hebben ons verlaten, maar delen wel onze idealen: eerlijk delen en omkijken naar elkaar", zei hij in het eerste debat. Asscher, de huidige minister van Integratie, ziet dat er groepen in de samenleving tegen elkaar worden uitgespeeld. "Bindend leiderschap" is volgens hem de oplossing.

Hij vindt dat er minder naar de economie gekeken moet worden en dat een kritische houding ten opzichte van Europa en het belang van Nederlandse normen en waarden voorop moeten staan.

Linkse samenwerking

Als nieuwe leider van de sociaaldemocraten pleit Asscher voor eerlijkere belastingen, meer vaste banen en het terugdringen van flex en harder optreden tegen moslimfundamentalisten en xenofobie.

De kersverse lijsttrekker wil met name de ongelijkheid bestrijden. "Waar hard werken loont. Waar je hulp krijgt als je een keertje pech hebt. Waar we minder schreeuwen en beter naar elkaar luisteren. Waar we zelf vrij zijn en die vrijheid ook een ander gunnen", aldus Asscher tegen de PvdA-leden.

Asscher liet al eerder in een gesprek met NU.nl weten dat hij de samenwerking met andere linkse partijen opzoekt in aanloop naar de verkiezingen. "Ik ben zeer benieuwd wat de inhoudelijke mogelijkheden zijn om samen te werken", zei hij over de SP en GroenLinks.

Hij lijkt de VVD vanwege het partijprogramma over de arbeidsmarkt uit te sluiten als regeringspartner. De ontslagbescherming is voor hem "een niet onderhandelbaar belangrijk onderwerp".