Diverse partijen in de Tweede Kamer en milieuorganisaties hebben woensdag kritisch gereageerd op de energieagenda die minister Henk Kamp (Economische Zaken) eerder op de dag presenteerde.

In het plan omschrijft Kamp hoe Nederland tussen nu en 2050 zou moeten werken aan een CO2-vrije samenleving.

Milieuorganisaties vinden de plannen van Kamp te weinig ambitieus. Milieudefensie is blij verrast met de stappen om woonwijken gasvrij te maken, maar vindt 2050 daarvoor veel te laat.

Natuur & Milieu spreekt van een ''schrale energieagenda die te weinig bouwstenen bevat om het klimaatprobleem daadwerkelijk aan te pakken''. Greenpeace vindt ''de richting goed, maar het hoe ontbreekt''.

Concrete doelen voor energiebesparing, duurzame energie en een hogere CO2-prijs zouden volgens de organisaties ontbreken. Daarmee steekt de energieagenda ''bleekjes af'' tegen de ambitieuze maatregelen die vorig jaar in Parijs zijn afgesproken.

Ambitieloos

Ook de PvdA noemt de plannen ''een ambitieloos verhaal''. De sociaaldemocraten vinden dat Kamp de uitstoot van koolstofdioxide niet snel genoeg terugdringt. Kamp wil onder meer dat in 2035 geen auto's meer worden verkocht die op fossiele brandstof rijden. De PvdA wil de deadline hiervoor tien jaar eerder, in 2025, leggen.

D66-Kamerlid Stientje van Veldhoven stelt in een reactie dat er "een groot gat" zit in de plannen van Kamp. "Het sluiten van kolencentrales is de goedkoopste en slimste manier om de CO2-uitstoot terug te dringen", meent Van Veldhoven. Volgens haar is het zonder het sluiten van kolencentrales onmogelijk om de CO2-uitstoot effectief te te verminderen.

Bovendien vindt ze dat er in het plan te weinig aandacht is voor het stimuleren van elektrisch rijden. De partij vindt het wel goed dat woningen straks niet langer verplicht op het gasnetwerk aangesloten hoeven te worden.

Revolte

Kamerlid Liesbeth van Tongeren (GroenLinks) spreekt van "stapjes in de goede richting", maar vindt eveneens dat het plan niet ver genoeg gaat. "Er is een energierevolte nodig met een andere infrastructuur, een ander energiebelastingsysteem en urgentie wat betreft overschakelen naar 100 procent schone energie", aldus Van Tongeren.

SP-Kamerlid Eric Smaling reageerde juist positief. Op Twitter schreef hij dat de ''duurzame revolutie echt is begonnen''. Hij hamert er wel op de lasten voor het midden- en kleinbedrijf en mensen met lage inkomens beperkt te houden.

Reinette Klever van de PVV noemt het plan op Twitter ''een economische ramp''. Ze haalt de geschatte kosten uit het rapport aan om in 2050 zo'n 95 procent minder CO2 uit te stoten. Die komen neer op zo'n 15 miljard euro per jaar. ''Dat is 1.000 euro per Nederlander per jaar", benadrukt Klever.