Voor PvdA-minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) lijkt het uitgesloten dat hij in een eventueel volgend kabinet weer gaat regeren met de VVD. Beide partijen denken daarvoor te verschillend over de arbeidsmarkt.

"De fundamentele keuze van dit moment, en daarom zijn de verkiezingen in maart zo belangrijk, is of je gelooft in een land waarin mensen met minder bescherming beter af zijn, zoals de VVD bepleit en tot op zekere hoogte ook D66", zegt Asscher in een gesprek met NU.nl.

De PvdA wil het aantal flexbanen terugdringen, de ontslagregels in stand houden en de cao op zoveel mogelijk werknemers toepassen, zo staat in het verkiezingsprogramma.

De verschillende opvattingen tussen de coalitiepartners over de toekomstige arbeidsmarkt lijken daarmee onoverbrugbaar. Asscher: "Het is in ieder geval duidelijk dat dit voor mij een niet-onderhandelbaar, belangrijk onderwerp is." 

Radicaal anders

De verkiezingsprogramma's van de VVD en PvdA verschillen radicaal van elkaar, zegt Asscher. "Ik wil dat we vanuit waarde naar mensen kijken en niet als een soort kostenpost. Dat is heel fundamenteel. Daar kan ik nooit op inleveren."

Voor de verkiezingen in 2012 leken beide partijen elkaar ook uit te sluiten om samen te regeren, maar zagen zich gezien de verkiezingsuitslag en de economische omstandigheden toch genoodzaakt om samen te werken. 

Nederland was net bekomen van de financiële crisis, kampte met een hoge werkloosheid en moest aan de slag met de uit het lood geslagen overheidsfinanciën.

Eerder zei Asscher, die met Diederik Samsom om het lijsttrekkerschap strijdt, in een gesprek met NU.nl dat als hij partijleider wordt, nog voor de verkiezingen toenadering wil tot andere linkse partijen als de SP en GroenLinks.