Diederik Samsom en Lodewijk Asscher zijn zaterdag opnieuw stevig in botsing gekomen over het vrije verkeer van werknemers in Europa. 

Samsom schaarde zich in het laatste debat van de kandidaat-lijsttrekkers van de PvdA wel achter Asschers strengere koers. Maar hij verweet zijn rivaal in dezelfde adem dat die zelf te weinig heeft ondernomen om verdringing door buitenlandse werknemers te bestrijden.

"Ik steun je. Maar waarom ben je de afgelopen kabinetsperiode niet naar de Oost-Europese lidstaten gevlogen om hun verzet tegen strengere regels weg te nemen?", vroeg Samsom aan Asscher, minister van Sociale Zaken.

Verandering

Asscher presenteerde zich zaterdagmiddag in Amsterdam als de belichaming van verandering die volgens hem nodig is bij de PvdA. Zijn andere boodschap, toon en leiderschap zouden nodig zijn om de vrije val van de PvdA te keren.

Samsom pareerde dat door zijn tegenstander het graf in te prijzen voor hun innige samenwerking van de afgelopen vier jaar. Hij vroeg zijn partij hem de kans te geven zijn huzarenstukje van de vorige verkiezingen, toen hij uit geslagen positie nog bijna de verkiezingen won, te herhalen.

De PvdA-leden kunnen nog tot en met woensdag stemmen wie de partij in de verkiezingscampagne moet gaan aanvoeren. De uitslag wordt vrijdag bekendgemaakt.

Twee recente peilingen duiden erop dat de twee nauwelijks voor elkaar onderdoen. De ene gaf Samsom een kleine voorsprong, bij de andere was dat andersom.

Interview

In een interview met NU.nl beet Samsom vrijdag van zich af. Asscher verweet hem eerder in de campagne bij de formatie te hebben gekwartet met de idealen van de PvdA. 

"Het verwijt dat ik het regeerakkoord op onderdelen verkeerd heb gemaakt en hij dat heeft gerepareerd vond ik buitengewoon verbazingwekkend en niet geloofwaardig", aldus Samsom.