
GeenPeil wordt politieke partij
Dat laat GeenPeil weten op hun website. Door een politieke partij te beginnen, wil GeenPeil de boosheid verzilveren over het negeren van de uitslag van het referendum.
"GeenPeil heeft er genoeg van. Daarom kondigden we een maand geleden het Voorjaarsoffensief aan en daar hebben we in de afgelopen weken een plan voor uitgewerkt. Het is een beetje uit de hand gelopen en derhalve een tikje idioot, maar jongens, en meisjes: het wordt fantastisch."
GeenPeil roept mensen op hun website op vrijwilliger te worden, langs de deuren te gaan, te flyeren en actief te zijn op sociale media. Daarnaast is GeenPeil op zoek naar donateurs.
Jan Dijkgraaf
Dijkgraaf wordt de lijsttrekker van het "democratische initiatief", dat niet zal draaien om "poppetjes of een zucht naar macht", maar om "directe volksvertegenwoordiging en controle van de macht".
Het referendum gold volgens Bart Nijman, initiatiefnemer van GeenPeil, als schot voor de boeg: het was een "democratische waarschuwing dat de gevestigde politieke partijen hun koers dringend moeten verleggen, om de groeiende kloof tussen burger en bestuur niet nog verder uit te diepen".
Daar is volgens de GeenPeilers niets mee gedaan en "daarom gaan we ditmaal voor de voltreffer. GeenPeil gaat de democratie van binnenuit herstellen". Hoe ze dat denkt te gaan doen, wordt maandag toegelicht. Het zal in elk geval niet gaan "volgens de spelregels van het establishment".
Eerder zetten de andere referendum-aanjagers Jan Roos en Thierry Baudet ook al de stap de politiek in te gaan. Roos wordt lijsttrekker van Voor Nederland (VNL), Baudet wil aan de verkiezingen meedoen met zijn partij Forum voor Democratie.