Nederland gaat meer doen om slachtoffers van de burgeroorlog in Zuid-Sudan te helpen. Dat heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken vrijdag bekendgemaakt.

In het Afrikaanse land woedt al jaren een burgeroorlog, waar honderdduizenden mensen voor op de vlucht zijn geslagen. Een deel van de gevluchte Zuid-Sudanezen wordt opgevangen in Noord-Uganda, waar minister Liliane Ploumen (Ontwikkelingssamenwerking) vrijdag een bezoek bracht aan een vluchtelingenkamp.

De VN zei donderdag dat in sommige delen van het land etnische zuiveringen plaatsvinden. President Salva Kiir spreekt dit tegen.

Volgens VN-commissielid Yasmin Sooka, die Zuid-Sudan tien dagen bezocht, is een herhaling van een genocide, zoals die in Rwanda plaatsvond in 1994 mogelijk. Toen werden in honderd dagen tussen de 500.000 en 1 miljoen Hutus en Tutsi's vermoord.

Watertekort

De noodhulp die Nederland aan het land geeft is tweeledig. In Noord-Uganda gaat Nederland een reeds bestaand programma voor agrarische opleidingen voor jongeren openstellen voor jonge Zuid-Sudanezen. Daarnaast gaan er twee Nederlandse deskundigen naar Uganda om oplossingen te bedenken voor het watertekort.

Voor de vluchtelingen die nog in Zuid-Sudan zitten maakt de regering vijf miljoen euro vrij voor voedselhulp. Dat geld zal worden besteed via het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties.