PvdA-leider Diederik Samsom denkt dat veel PVV-stemmers eigenlijk afgehaakte PvdA-stemmers zijn. Hij werkt daarom aan oplossingen voor de onvrede.

Dat zegt hij in een uitgebreid interview met NU.nl.

"Ik heb wel vaker gezegd dat veel mensen die nu op de PVV stemmen in essentie PvdA-kiezers zijn", aldus Samsom, 

"Als je gewoon als huisvader bang bent voor de toekomst van jouw baan of die van jouw kinderen - en dan maar op Wilders stemt - dan is dat onze tekortkoming en niet de kracht van de PVV."

Volgens de PvdA-leider, die momenteel met Lodewijk Asscher een verkiezingsstrijd voert om het lijsttrekkerschap van de partij, verwacht de PVV-stemmer juist van de PvdA de oplossingen.

"Ik praat veel met PVV-stemmers. Ik zoek ze bewust op, omdat ik voel dat het onze kiezers zijn. In die gesprekken komt bijna altijd aan de orde dat zij ook wel weten dat Wilders de oplossingen niet heeft. Zij verwachten dat wij met de oplossingen komen."

Volgens Samsom zijn er twee oplossingen: "onderwijs en investeren in nieuwe banen en een nieuwe economie".

Integratie

Hij denkt niet dat het integratievraagstuk, een ander zorgpunt van veel PVV-stemmers, ooit helemaal in orde zal komen.

"Al meer dan tien jaar zijn wij bezig met integratievraagstukken. We hebben het nog lang niet helemaal onder controle en dat punt zal ook nooit helemaal bereikt worden, maar we zien wel vooruitgang."

Hij stelt dat het verschil tussen Donald Trump en PVV-leider Geert Wilders is dat Trump voor de Amerikanen "een agenda van hoop" bracht.

In het interview gaat Samsom verder in op de felle kritiek van zijn opponent Asscher en op de mogelijkheden van linkse samenwerking.

Lees hier het hele interview