De AIVD deed in 2009 en 2010 onderzoek naar Geert Wilders, omdat het volgens De Volkskrant een tip had gekregen over gesprekspartners van de PVV-leider met banden met Israël. 

De interesse van de AIVD komt naar voren uit een eigen onderzoek van De Volkskrant naar twaalf jaar beveiliging van Wilders. 

Het AIVD-onderzoek is volgens de krant opmerkelijk omdat de dienst normaal terughoudend is met onderzoek naar een zittend politicus. Het risico is dat een regering verzoekt om andere politici uit bijvoorbeeld de oppositie te onderzoeken. Oud-leidinggevenden van de veiligheidsdiensten spreken dan ook van een "absolute no-go".

Wilders zou in 2010 nauwe banden hebben gehad met invloedrijke mensen uit Israël. Zo zou hij de Israëlische generaal Amos Gilad hebben bezocht in Tel Aviv en bracht hij regelmatig een bezoek aan de Israëlische ambassadeur in Nederland.

Bronnen binnen de Joodse gemeenschap stellen in de krant dat deze contacten inmiddels bekoeld zijn, omdat de PVV-leider zijn politieke ideeën niet in beleid zou hebben omgezet.

Ter Horst

De AIVD zou bij het doen van de zogeheten 'naslag' naar de contacten van Wilders geen gebruik hebben gemaakt van opsporingsmiddelen zoals het tappen van telefoons of het doen van observatie.

Het is volgens De Volkskrant niet bekend wat de naslag heeft opgeleverd. Ook is onbekend of toenmalig minister van Binnenlandse Zaken Guusje ter Horst op de hoogte was. De AIVD en verantwoordelijk diensthoofd Gerard Bouman hebben geen reactie gegeven. Ook Wilders wilde geen commentaar geven aan de krant.