Nederland en Oostenrijk stappen gezamenlijk naar de Europese rechter vanwege de invoering van het Duitse tolplan. 

De Europese Commissie gaat akkoord met het tolplan vanwege een aantal maatregelen die de Duitse regering zal treffen om discriminatie tussen Duitse en buitenlandse weggebruikers uit te sluiten.

Nederland en Oostenrijk nemen hier geen genoegen mee en zullen gezamenlijk naar de Europese rechter stappen, heeft minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) donderdag in Brussel met haar Oostenrijkse ambtgenoot Jörg Leichtfried afgesproken.

België en Denemarken sluiten zich mogelijk aan bij dat initiatief, zei Schultz na afloop van een vergadering van de EU-ministers.

Akkoord

Na jarenlange discussie over de tolheffing bereikten de Duitse verkeersminister Alexander Dobrindt en EU-commissaris Violeta Bulc (Vervoer) donderdag een akkoord. De commissie schorst de juridische procedure die ze tegen Berlijn had ingesteld zodra de wetgeving is aangepast aan de eisen die Brussel stelt voor de invoering van 'Maut'.

Er worden vijf categorieën voertuigen ingevoerd. Voor de schoonste auto’s gaat een vignet voor tien dagen gebruik van de Autobahn 2,50 euro kosten. Voor vuilere auto's kan het bedrag oplopen tot 20 euro. De kleinere wegen blijven onbelast. Duitse weggebruikers krijgen als compensatie een korting op de wegenbelasting die hoger uitvalt naarmate een auto milieuvriendelijker is.