Docenten gaan er als het aan de PvdA ligt fors in salaris op vooruit. Ze krijgen een veertiende maand en het loongebouw wordt aangepast.

Dat staat in de onderwijsplannen van de partij.

"Meer salaris en minder werkdruk, zo moet de status van het vak omhoog, en het structurele tekort aan leraren omlaag", zegt PvdA-fractieleider Diederik Samsom donderdag in Trouw.

In februari maakte de PvdA bekend dat een volgend kabinet in de komende jaren tien miljard euro moet investeren in onderwijs. Het geld moet worden besteed aan meer loon voor docenten, maar ook aan een betere ontslagregeling voor leraren die weg willen, zei Samsom toen al.

Bussemaker

De voorgestelde loonsverhoging is een uitwerking van die plannen. Met een dertiende en veertiende maand gaan leerkrachten er ongeveer 10 procent in salaris op vooruit. Ze mogen het extra geld ook gebruiken voor hun pensioen zodat ze eerder kunnen stoppen met werken.

In deze kabinetsperiode zit PvdA'er Jet Bussemaker op het onderwijsministerie, maar Samsom vindt niet dat zijn partijgenoot het niet goed heeft gedaan. "Het is niet dat er te weinig is gedaan, maar er moet meer gebeuren", aldus Samsom.

Doorgroeien

Een ander ingericht loongebouw moet ervoor zorgen dat docenten langer door kunnen groeien in hun loonschaal. Nu valt er alleen in managementfuncties meer te verdienen als zij aan hun maximum zitten. Een perverse prikkel. Goede leerkrachten moeten voor de klas staan, vindt Samsom.

De PvdA-leider lanceert zijn onderwijsplan met Eric van 't Zelfde, oud-directeur van de Hugo de Grootschool in Rotterdam. Van 't Zelfde kwam daar in 2009 werken, op het moment dat de helft van de kinderen zakte, maar wist er na een flinke reorganisatie de beste school van Nederland van te maken. Hij was ook bij het plan dat in februari werd gepresenteerd betrokken.