Het Sinterklaasfeest met Zwarte Piet in zijn huidige vorm kan onbedoeld vooroordelen, mensen kwetsen, en discriminatie in de hand werken. Het kabinet is daarom voorstander van aanpassing van het kinderfeest.

Dat schrijft minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) woensdag in antwoord op Kamervragen van Denk-Kamerlid Tunahan Kuzu.

Volgens de minister bestaan er in Nederland, maar ook in het buitenland, zorgen bij sommige mensen over de stereotypering van Zwarte Piet. "Het blijkt lastig, bijvoorbeeld in de VS, om de traditie van Zwarte Piet in haar huidige vorm uit te leggen", aldus Van der Steur.

Tegelijkertijd benadrukt de minister dat Nederlanders die "het kinderfeest altijd met veel vreugde vieren" niet direct racisten zijn.

Van der Steur schrijft dat de regering geen verandering zal afdwingen, maar dat de aanpassing van Zwarte Piet de uitkomst moet zijn van een "respectvol dialoog". Het kabinet ziet daar een faciliterende rol voor zichzelf weggelegd.

"Het Sinterklaasfeest [moet] een feest zijn voor alle kinderen en daarom is het kabinet er voorstander van dat het feest met de tijd meegaat. De aard van die veranderingen en het tempo waarin die zich voltrekken zal per land of streek verschillend zijn", zo staat in de brief.

"Het Sinterklaasfeest is een eeuwenoude traditie die wordt vormgegeven door de samenleving en die is blijven bestaan door te veranderen."

Het ministerie deed ruim twee uur na publicatie van de Kamerbrief een aanvullende verklaring uit, nadat volgens het ministerie het beeld ontstond dat het kabinet actief de traditie wil veranderen.

In deze verklaring schrijft het ministerie dat er ruimte moet zijn voor alle vormen van Zwarte Piet. "Het is aan gemeenten, organisaties en scholen zelf om te bepalen op welke manier zij Sinterklaas vieren."

In 60 seconden: Het ontstaan van Zwarte Piet
In 60 seconden: Het ontstaan van Zwarte Piet

Animatie door in60seconds