De Tweede Kamer wil dat minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) onderzoekt of agenten beter beschermd kunnen worden tegen internetpublicaties van agenten in functie. 

PvdA-Kamerlid Ahmed Marcouch stelt tegenover De Telegraaf dat agenten steeds vaker gefilmd worden als zij bijvoorbeeld ingrijpen bij overlastgevende jongeren. Ook worden agenten en hun familie na publicatie van de filmpjes lastiggevallen. 

Tegen NU.nl spreekt Marcouch van "een nieuw fenomeen". "Het is nieuw dat agenten tijdens hun werk met een camera benaderd worden. Het lijkt soms wel of alles zomaar kan", stelt hij.

Marcouch wil dan ook, gesteund door de VVD, dat onderzocht wordt of verboden kan worden dat agenten herkenbaar in beeld komen. Publicatie kan dan alleen als de gezichten onherkenbaar worden gemaakt.

Ook wil de PvdA'er dat agenten getraind worden om met dergelijke situaties om te gaan. Bovendien moeten agenten volgens Marcouch beter uitdragen waar de grens ligt.

"Het komt voor dat een agent controversieel wordt in een wijk na publicatie van zo'n filmpje. Daar heeft ook de familie last van. Agenten mogen niet gehinderd worden in hun werk", aldus Marcouch.

Begroting

Woensdag debatteert de Tweede Kamer met Van der Steur over de begroting voor 2017. Marcouch zal zijn voorstel hier inbrengen.

De Kamer wil daarnaast dat agenten sneller zekerheid krijgen als er een onderzoek naar hen wordt ingesteld, schrijft De Telegraaf.

Volgens SGP-leider Kees van der Staaij kan het nu soms maanden duren als een agent bijvoorbeeld wordt verdacht van etnisch profileren.

"Dat is ongelooflijk belastend. Zeker voor mensen die niets liever willen dan hun onschuld bewijzen", aldus de SGP'er. Hij wil dat agenten binnen drie weken duidelijkheid krijgen. Het voorstel kan rekenen op een meerderheid in de Tweede Kamer.