Jacques Monasch begint eigen politieke partij Nieuwe Wegen
Tijdens de presentatie van zijn nieuwe partij zei Monasch dat het "tijd is voor een doorbraak in de Nederlandse politiek". Nieuwe Wegen streeft ernaar een "sociale economie" te combineren met een strenger immigratiebeleid met "oog voor onze normen en waarden''.
''Nederland is klaar met het wegkijken van links bij integratie- en immigratieproblemen. Nederland heeft genoeg van het buitensluiten van de burger, zelfs na referenda, door de gevestigde politiek.", aldus Monasch.
De partij zal niet werken met lidmaatschappen of congressen. Wel kunnen sympathisanten zich kosteloos aanmelden bij de partij en ideeën aandragen.
Monasch mikt bij de verkiezingen in maart op twintig tot dertig zetels. Kandidaten voor de lijst heeft hij nog niet. Daar zal een kandidatencommissie zich eerst over buigen. Wie er in de commissie komen te zitten en hoe de commissie wordt samengesteld, is nog niet bekend.
PvdA
Monasch zei begin november al te overwegen een nieuwe partij te beginnen. De politicus deed dat vlak nadat hij uit de fractie van de PvdA vertrok.
Monasch zou meedoen aan de lijsttrekkersverkiezing binnen de PvdA, maar trok zich terug en verliet zelfs de partij, omdat de verkiezing niet eerlijk zou verlopen en de PvdA-top zich niet aan afspraken zou houden. Monasch was het onder andere niet eens met de voorwaarden waarmee niet-leden mogen meestemmen.
Daarnaast zouden Diederik Samsom en Lodewijk Asscher inspraak gehad hebben in de totstandkoming van het verkiezingsprogramma. Die invloed wilde hij ook.
Monasch zei de PvdA van binnenuit te willen veranderen, maar toen bekend werd dat de PvdA-fractie de uitslag van het Oekraïne-referendum niet wil opvolgen en de lijn van het kabinet zou kiezen - terwijl de fractie eerder heeft gezegd de uitslag te zullen respecteren - was voor Monasch aanleiding om zich ook van de Tweede Kamerfractie af te splitsen en verder te gaan als eenmansfractie.