PvdA-leider Diederik Samsom noemt het verwijt van Denk-politica Sylvana Simons dat de PvdA heeft meegewerkt aan het normaliseren van racisme "absurd".

Tegenover NU.nl zegt hij dat "de strijd vóór gelijkwaardigheid en tegen racisme en discriminatie in de genen van de PvdA zit". "Niet alleen in woord maar ook in daad, zo laten vele voorbeelden, zoals Aboutaleb, Arib en vele anderen ook zien."

Simons deed de uitspraken zondagmiddag in het Amsterdamse debatcentrum De Balie, waar zij door meerdere interviewers werd ondervraagd.

Toekijken

"De PvdA heeft staan toekijken toen racistische sentimenten genormaliseerd werden", verklaarde Simons. Simons vindt dat de PvdA de afgelopen dertig jaar is meegegaan in de verrechtsing van het debat.

Als voorbeeld noemde Simons het racistische filmpje dat afgelopen week opdook. Volgens de politica had de maker het betreffende filmpje dertig jaar geleden vrijwel zeker niet gemaakt.

Jammer

Samsom vindt het "jammer dat Sylvana in haar gerechtvaardigde strijd juist de bondgenoten van zich af probeert te duwen. Als dat de strategie van Denk is, betreur ik dat zeer."

Ook staatssecretaris Sharon Dijksma reageerde zondagavond op Twitter fel op het verwijt van Simons: "Beste Sylvana Simons, denk wat langer na voordat je valse beschuldigingen uit!! Je bent niet de enige die vecht tegen racisme!"