De PvdA heeft zich volgens kandidaat-Kamerlid van Denk Sylvana Simons afgelopen twintig jaar medeschuldig gemaakt aan het normaliseren van racisme en discriminatie.

Simons werd zondagmiddag in het Amsterdamse debatcentrum De Balie geïnterviewd door presentator Wilfred Genee, Volkskrant-columniste Harriet Duurvoort en NU.nl-verslaggever Avinash Bhikhie.

"De PvdA heeft staan toekijken toen racistische sentimenten genormaliseerd werden", verklaart Simons. Simons vindt dat de PvdA de afgelopen dertig jaar is meegegaan in de verrechtsing van het debat.

Als voorbeeld noemt Simons het racistische filmpje dat afgelopen week opdook, waarin te zien is hoe Simons zogenaamd wordt opgehangen door de Ku Klux Klan. De maker is inmiddels gepakt en heeft bekend.

Simons zegt dat zo'n filmpje dertig jaar geleden vermoedelijk niet zou zijn gemaakt. "We zitten nu op het hoogtepunt van wat mensen denken dat er allemaal gezegd mag worden", stelt ze in antwoord op vragen van Bhikhie. "Dertig jaar geleden had deze persoon niet gedacht dat hij dit zou kunnen maken."

Sylvana Simons vindt PvdA medeschuldig aan 'normaliseren racisme'
Sylvana Simons vindt PvdA medeschuldig aan 'normaliseren racisme'

'Irritant'

Tijdens een verhit gesprek tussen Simons en presentator Wilfred Genee erkende het kandidaat-Kamerlid te begrijpen dat mensen haar irritant vinden. "Dit is wie ik ben. Ik ben soms pedant en arrogant", stelde ze. "En ik ben ervan overtuigd dat ik veel mensen nooit zal bereiken. Maar andere mensen bereik ik wel. Ik bereik mensen die open staan voor de boodschap."

Ook stelde Simons verbaasd te zijn over de aandacht rondom haar persoon die is ontstaan sinds ze zich actief mengt in het racismedebat. "Mensen zijn heel druk met mij bezig, terwijl het niet om mij gaat. Het is makkelijk om een symbool aan te wijzen. Dan hoeven we het niet over het grote geheel te hebben."

Simons zette zich in De Balie af tegen populisme, wat ook haar partij Denk weleens wordt verweten. "Als we halve waarheden verkopen is dat niet de bedoeling. Dan zou ik dat als populistisch bestempelen", aldus Simons.

Genee vroeg Simons of ze vindt dat Voetbal Inside-coryfee Johan Derksen een racist is, maar ze wilde dat niet bevestigen. Derksen sprak tijdens een uitzending in de context van Simons over 'zo trots als een aapje'.

"Iedereen mag een racist zijn. Maar je mag er niet naar handelen. Net als dat je mag denken 'Wat een lekker wijf, daar moet een piemel in."

'Zichtbare en onzichtbare beveiliging voor Sylvana Simons'
78
'Zichtbare en onzichtbare beveiliging voor Sylvana Simons'