Minister-president Rutte is niet onder de indruk van het dreigement van de Turkse president Erdogan om de grenzen met Europa te openen. Volgens Rutte is het overeind blijven van de vluchtelingenakkoord ook in het belang van Turkije. 

Erdogan dreigde vrijdagochtend de grenzen open te zetten als de Europese Unie ''nog verder gaat''. Hij deed dat dreigement in reactie op een stemming in het Europees Parlement van donderdag. Het Europees Parlement wil de toetredingsgesprekken met Turkije namelijk bevriezen. 

"De vluchtelingenafspraken staan los van toetredingsonderhandelingen", reageerde Rutte vrijdagmiddag tijdens de wekelijkse persconferentie. "Dat is ook in de deal opgenomen." 

Erdogan: 'Als de EU nog verder gaat open ik de grenzen'
Erdogan: 'Als de EU nog verder gaat open ik de grenzen'

Investeren

Het is ook in het belang van Erdogan dat het akkoord stand houdt, meent Rutte. "Wij investeren namelijk mee in de opvangcapaciteit in het zuiden van Turkije. De asielinstroom is nu ook aanzienlijk lager, dus de afspraken lijken gewoon te werken."

''Ik geloof dat dreigementen niet helpen'', zei minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) eerder vrijdag. Volgens Koenders is Turkije de afgelopen tijd geen stap dichterbij toetreding gekomen en is toetreding eerder verder uit zicht geraakt.

"Turkije moet gewoon aan de voorwaarden voldoen", stelt de bewindsman. Hij verwacht niet dat de deal van tafel gaat.