Indonesië en Nederland delen veel, maar boven alles een toekomst. Dat heeft premier Mark Rutte woensdag gezegd in het Indonesische parlement.

Rutte memoreerde tijdens zijn toespraak in de volksvertegenwoordiging, de eerste van een Nederlandse premier ooit, de gezamenlijke geschiedenis van kolonisatie en dekolonisatie.

De minister-president verwees naar de spijt die de Nederlandse regering in 2005 betuigde voor de koloniale oorlog die in Nederland decennialang de politionele acties heetten. Hij erkende dat die verontschuldigingen te lang op zich hadden laten wachten.

Rutte loofde de stormachtige ontwikkeling die Indonesië de afgelopen jaren heeft doorgemaakt. Nederland is volgens hem nu jaloers op de economische groei van Indonesië, die dubbel zo groot is.

Bedrijfsleven

De premier prees de uitwisseling van kennis en de contacten tussen het bedrijfsleven van beide landen. Indonesië en Nederland kunnen volgens hem hun voordeel doen met nog nauwere samenwerking.

Het is de tweede keer dat Rutte Indonesië aandoet als minister-president. Hij verwees woensdag opnieuw naar zijn familiegeschiedenis, die nauw met de Indonesische is verbonden. Ruttes vader werkte jarenlang in het toenmalige Nederlands-Indië en belandde in de Tweede Wereldoorlog in een zogeheten jappenkamp. Rutte senior bleef tot begin jaren vijftig, dus tot na de onafhankelijkheidsoorlog, in Indonesië.

Handelsmissie

De premier is in het land voor een handelsmissie. Het is niet gebruikelijk dat buitenlandse bewindslieden toespraken houden in het parlement in Jakarta. Rutte ontmoet woensdag ook Indonesische volksvertegenwoordigers.

De banden tussen Nederland en Indonesië zijn de afgelopen jaren sterk verbeterd. Handel domineert de relatie. Verscheidene bewindslieden zijn deze kabinetsperiode naar Indonesië gereisd.

Naast Rutte nemen ook minister Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) en minister Melanie Schultz en haar staatssecretaris Sharon Dijksma (Infrastructuur en Milieu) deel aan de economische missie. In hun kielzog is een delegatie van 110 bedrijven meegereisd.