Er worden "zichtbare en onzichtbare maatregelen" getroffen om Sylvana Simons, van de politieke beweging Denk, te beschermen. Dat besluit is genomen vanwege concrete bedreigingen aan het adres van het kandidaat-Kamerlid. 

Denk-fractievoorzitter Tunahan Kuzu kondigde de maatregel dinsdag aan na een gesprek met de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) en het Openbaar Ministerie (OM).

Kuzu zegt zich "ernstige zorgen" te maken over de veiligheid van Simons. Hij verwijst onder meer naar een video van het carnavalsliedje Oh Sylvana, met beelden van het aspirant-Kamerlid. 

Simons wordt in de videomontage afgebeeld als Zwarte Piet en een naakte Afrikaanse vrouw. Ook is haar hoofd geplakt in beelden die verwijzen naar de lynchpartijen van de Ku Klux Klan. "Er zijn concrete bedreigingen. Je hebt maar één persoon nodig die de daad bij het woord voegt", aldus de partijleider.

Dinsdagochtend is een 37-jarige man uit Kudelstaart aangehouden wegens het maken van de racistische video. De man gaf zichzelf aan bij een politiebureau. 

'Zichtbare en onzichtbare beveiliging voor Sylvana Simons'
78
'Zichtbare en onzichtbare beveiliging voor Sylvana Simons'

'Vijanddenken'

Kuzu spreekt van "vijanddenken". Hij roept politieke leiders op een daad te stellen. "In het bijzonder onze minister-president. Hij zou het land moeten laten weten dat dit echt niet kan, dat dit te ver gaat."

Vice-premier Lodewijk Asscher liet maandag al weten de beelden die bij het carnavalsnummer zijn gemonteerd ''weerzinwekkend'' en ''volkomen onacceptabel'' te vinden.

Asscher zegt zich goed te kunnen voorstellen dat Simons de clip als bedreigend ervaart. ''Ik vraag me af waar mensen die zo'n filmpje maken in hemelsnaam mee bezig zijn.''

Klimaat

Kuzu vindt dat er een "vijandbeeld" van Denk wordt gecreëerd. Door dat vijandbeeld ontstaat een klimaat waarin racistische uitingen en bedreigingen gemaakt kunnen worden.

"De afgelopen maanden is een beeld gecreëerd waarbij de situatie heftiger en heftiger wordt door een aantal politieke uitspraken. Maar ook door uitspraken van opiniemakers en mediaorganisaties, waardoor er een vijandbeeld wordt gecreëerd naar Denk en in het bijzonder naar Sylvana Simons."

Eerder vergeleek RTL-voetbalanalist Johan Derksen Simons met een aap en 3FM-dj Giel Beelen borduurde voort op die vergelijking. 

Onderzoek

Het OM kondigde eerder aan bezig te zijn om te achterhalen wie het filmpje bij het carnavalslied heeft gemaakt. Een woordvoerder van het OM in Amsterdam zei maandag dat het een onderzoek begon omdat Simons heeft laten weten dat ze aangifte wil gaan doen. Ook speelt mee dat Simons een publiek persoon is.