Minister Lodewijk Asscher stelt dat er voor het eind van het jaar duidelijkheid is over wat er gaat gebeuren met de onbewaakte spoorwegovergang in Winsum, waar vorige week een trein in botsing kwam met een tankwagen. 

De betrokken partijen - de gemeente, Prorail, en de eigenaar van de grond - gaan snel om de tafel zitten om tot een oplossing te komen.

Asscher reageerde in de Tweede Kamer op vragen van de PvdA. Hij verving verantwoordelijk staatssecretaris Sharon Dijksma, die op handelsmissie in Indonesië is. Bij het ongeval vrijdag raakten achttien mensen gewond.

Melkveehouder Willem Stavenga, de eigenaar van de grond, zegt nog steeds boos te zijn op de gemeente Winsum en Prorail. Hij vindt dat hij ten onrechte de schuld krijgt van het treinongeluk omdat hij zou dwarsliggen om zijn grond beschikbaar te stellen voor een veilige spoorwegovergang.

Asscher maakte dinsdag bekend dat alle betrokken partijen samen om de tafel gaan zitten voor een oplossing. Stavenga zegt dat hij nog niet is benaderd.

Volgens Stavenga hebben juist Prorail en de gemeente het proces vertraagd. ''Ik ben ten onrechte neergezet als een op geld beluste boer”, zegt hij. ''Ik heb burgemeester Michels en de directeur van Prorail laten weten dat ik eerst een publiek excuus wil hebben. Dan stel ik me ook weer constructief op om een oplossing te zoeken. Zoals we altijd gedaan hebben.''

Trein ontspoord bij Winsum na botsing met tankwagen
Trein ontspoord bij Winsum na botsing met tankwagen

Oplossing

In 2014 waren er ook al twee ongevallen op de bewuste spoorwegovergang aan de Voslaan in het Groningse dorp. Daardoor kwamen twee mensen om het leven. Het heeft "lang geduurd" voordat er een oplossing komt voor deze overgang, zei Asscher. 

Verder wordt ook gekeken naar "aanvullende preventieve maatregelen" voor de circa nog honderd onbewaakte spoorwegovergangen in het land. Daarbij moet gedacht worden aan drempels of extra borden, aldus Asscher.