Staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Asiel) is bereid tot nieuw overleg met de gemeenten om tot een oplossing te komen voor de opvang van uitgeprocedeerde asielzoekers.

Hij liet dat maandagavond doorschemeren nadat slepende onderhandelingen over de zogenoemde bed-bad-broodregeling op niets waren uitgelopen.

De bewindsman verwacht wel dat de gemeenten akkoord gaan met het plan van de regering om op acht plekken opvangcentra op te zetten die specifiek gericht zijn op terugkeer van de asielzoekers. Zij houden nu nog vast aan hun eigen opvang.

Dijkhoff zei in het tv-programma Nieuwsuur dat hij bereid is tot nieuw overleg op het moment dat gemeenten zouden zeggen, ''over een tijdje of wanneer dan ook'', dat ze wel de deur naar die nieuwe gemeenschappelijke voorzieningen willen openzetten als die alternatieve deur dichtgaat. ''De wonderen zijn de wereld nog niet uit'', aldus de bewindsman.

Steun

Het akkoord over de bed-bad-broodregeling is volgens Jos Wienen van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) vermoedelijk gesneuveld omdat staatssecretaris Klaas Dijkhoff er onvoldoende steun binnen zijn eigen partij VVD voor kreeg. Dat zei Wienen maandagavond tegen EO-radioprogramma Dit is de Dag.

Volgens Wienen waren de onderhandelingen over de regeling in het weekeinde zo goed als rond. De staatssecretaris wilde volgens hem zelfs instemmen met het openhouden van de eigen nachtopvang die de steden aan uitgeprocedeerde asielzoekers bieden.

Eerder werd de steden juist gevraagd af te zien van die opvang in ruil voor een ''sobere'' opvang op acht plaatsen. ''Dat is het allerergste nog'', aldus Wienen. Volgens hem heeft Dijkhoff gezegd daarmee in te kunnen stemmen, zolang het niet in het akkoord werd vastgelegd.

De gemeenten zagen dat volgens de VNG echter niet zitten. Wienen: ''De burgemeesters zeiden; als we dat er niet in zetten, vragen onze gemeenteraden wat we dan moeten doen met de mensen die ons 's nachts bellen voor opvang.''

Wienen spreekt het vermoeden uit dat de zaak vervolgens is stukgelopen omdat de VVD er geen steun aan wilde geven. ''De afspraak moest de steun hebben van de coalitie. Van de PvdA verwachtte Dijkhoff die wel, maar bij zijn eigen VVD was dat ingewikkelder. Dus hij wilde daar nog een check doen. Ik vermoed dat men gezegd heeft dat dit het gevoel oproept dat we weer extra faciliteiten geven. Dus we doen het gewoon niet.''