De politieke beweging Denk maakt zich grote zorgen over de veiligheid van haar kandidaat-Kamerlid Sylvana Simons. Denk gaat daar dinsdag over praten met de verantwoordelijke diensten van de overheid.

Dat maakte Tweede Kamerlid Tunahan Kuzu van Denk maandag bekend. De beweging reageert daarmee op het "onveiligheidsgevoel" dat rond Simons is ontstaan, na een video van het carnavalsliedje Oh Sylvana met beelden van Simons.

Simons wordt onder meer afgebeeld als Zwarte Piet en een naakte Afrikaanse vrouw. Ook is haar hoofd geplakt in beelden die verwijzen naar de lynchpartijen van de Ku Klux Klan.

Kuzu noemt het filmpje walgelijk, vreselijk en absurd: "Er zijn geen woorden voor." Hij spreekt over "vijandsdenken". Hij roept premier Mark Rutte en vicepremier Lodewijk Asscher op er afstand van te nemen: "Ze zouden het signaal moeten afgeven dat dit niet acceptabel is."

Kuzu wijst erop dat Simons al racistische reacties naar het hoofd kreeg geslingerd toen ze zich in mei aansloot bij Denk. Daar is toen aangifte van gedaan, maar het heeft nog steeds niets opgeleverd.

"We hebben nog steeds niet gehoord dat er iemand is opgespoord of bestraft'', aldus Kuzu. "Terwijl het een afschrikkend effect kan hebben als er iemand aan de schandpaal wordt genageld."

OM

Het Openbaar Ministerie (OM) probeert te achterhalen wie het filmpje heeft gemaakt bij het carnavalslied. Er circuleren meerdere filmpjes op internet, maar het gaat het OM om de versie waarin een foto van Simons is gefotoshopt in beelden van lichamen van zwarte Amerikanen die zijn opgehangen aan een boom.

Een woordvoerder van het OM in Amsterdam zei maandag dat het een onderzoek begon, omdat Simons heeft laten weten dat ze aangifte wil gaan doen. Ook speelt mee dat Simons een publiek persoon is.

Asscher

Vicepremier Lodewijk Asscher bestempelt de beelden die zijn gemonteerd onder het carnavalsnummer als ''weerzinwekkend'' en ''volkomen onacceptabel''.

Asscher zegt zich goed te kunnen voostellen dat Simons de clip als bedreigend ervaart. ''Ik vraag me af waar mensen die zo'n filmpje maken in hemelsnaam mee bezig zijn.''

Een gemeenteraadslid in Den Haag stapte al naar het plaatselijke Bureau Discriminatiezaken omdat ze de beelden racistisch en beledigend vindt. Raadslid Faïd heeft niet met Simons gesproken over de klacht, maar wil met de actie haar solidariteit betuigen. ''Ik heb de beelden in dit filmpje bekeken met de meeste walging die je maar kunt voelen.''

Rob van Daal

De video is gemonteerd op een carnavalslied van zanger Rob van Daal. Volgens hem gaat het lied niet over Simons maar over een Russisch meisje dat uitgezwaaid wordt door haar vriendje.

De link met Sylvana Simons is volgens Rob van Daal puur toeval, maar "dat de link wordt gelegd vind ik wel buitengewoon onprettig", zei Van Daal tegen BN De Stem, doelend op de media-aandacht. 

''Het is te triest voor woorden dat anderen deze beelden onder het nummer hebben gezet'', aldus zijn echtgenote en manager Nikki Jeurninck. "Rob is gewoon een rasartiest die totaal niet met politiek bezig is. Wij laten dit gedoe overwaaien en gaan uiteindelijk gewoon lekker caranaval vieren met het nummer.''