De voormalige fractieleider van GroenLinks, Bram van Ojik, wil terug in de Tweede Kamer. 

Hij staat op nummer tien van de voorlopige kandidatenlijst die de partij zondagavond in Utrecht presenteerde onder het motto Team voor verandering.

Van Ojik was van oktober 2012 tot mei 2015 fractievoorzitter als opvolger van Jolande Sap. Hij verliet in mei vorig jaar de Kamer. Jesse Klaver werd toen de nieuwe leider van de vierkoppige fractie. Klaver heeft Van Ojik gevraagd terug te komen, aldus een woordvoerder. Van Ojik houdt zich nu bezig met migratie voor het ministerie van Buitenlandse Zaken. In de peilingen staat GroenLinks op negen tot vijftien zetels.

Huidig Kamerlid Liesbeth van Tongeren ontbreekt bij de veertig kandidaten. Zij had dat vrijdag al bekendgemaakt. Inmiddels is er een actie gestart om de oud-directeur van Greenpeace toch op de lijst te krijgen.

Volgens de partij is het tijd voor nieuwe gezichten. Zo komt Kathalijne Buitenweg op nummer twee. Ze was tot 2009 tien jaar Europees parlementariër. Op zeven staat historicus Zihni Özdil.

Leden van GroenLinks kunnen in een online referendum over de kandidatenlijst stemmen. Op 15 december wordt de definitieve lijst vastgesteld.