De regeringspartij VVD wil dat het hele beleid rond softdrugs "slimmer" wordt geregeld. Er moet een nieuwe, landelijke aanpak komen die een einde maakt aan de vreemde situatie dat verkoop van cannabis wordt gedoogd, maar inkoop illegaal is.

Dat besloot de partij zaterdag op haar najaarscongres in Noordwijkerhout. Het standpunt komt in het verkiezingsprogramma van de VVD. De partij is verdeeld over de legalisering van softdrugs en het besluit van zaterdag geldt als een compromis.

Ruim 80 procent van de aanwezigen stemde uiteindelijk in met het voorstel. De opvattingen bij de liberalen over wiet lopen uiteen van een harde lijn tot volledige legalisering, aldus een VVD'er op het congres.

Oorspronkelijk stond in het verkiezingsprogramma het voorstel om coffeeshops die overlast geven, altijd onmiddellijk te sluiten. Dat wordt nu geschrapt. Op zoek naar een nieuwe landelijke aanpak moeten gemeenten wel zo snel mogelijk stoppen met hun experimenten met wietteelt.

Legaal bevoorraden

Het voorstel van VVD-leden om coffeeshops op gecontroleerde en legale wijze te bevoorraden haalde het niet. De indieners van het plan vinden het onlogisch dat coffeeshops zijn toegestaan, maar de bevoorrading niet.

Ook D66-Kamerlid Vera Bergkamp, die op het VVD-congres voor legalisering mocht pleiten, kon de meerderheid niet overtuigen.

Prominent VVD'er en oud-staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) waarschuwde als tegenstander voor de gevolgen. Volgens hem wordt daarmee het pad van regulering ingeslagen en "inhoudelijk lost het niets op".

Coalitiepartner

Premier Rutte heeft zaterdag als VVD-leider fel uitgehaald naar coalitiepartner PvdA en de oppositie. Hij had het over wegkijkers en weglopers. Hij zei dat de mogelijke PvdA-lijsttrekker Lodewijk Asscher, nu minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, onterecht in paniek is over robots in bedrijven. Terwijl er juist dankzij robots banen bijkomen, aldus Rutte.

De VVD-voorman plaatste CDA-kopstuk Sybrand Buma in het kamp van neezeggers, net zoals een "pruilende peuter". Ook haalde hij uit naar D66 als vermoeide en sombere partij.

Hij noemde PVV-leider Geert Wilders een wegloper, omdat die in 2012 op het laatste moment geen steun meer gaf aan de coalitie van VVD en CDA. En wat 50PLUS-leider Henk Krol betreft, die gaat helemaal niets voor ouderen doen, aldus Rutte: "Henk Krol is alleen bezig met Henk Krol".