PvdA-kandidaat voor het lijsttrekkerschap Lodewijk Asscher wil als partijleider nog voor de verkiezingen toenadering tot andere linkse partijen als de SP en GroenLinks.

Dat zegt hij zaterdag in een interview met NU.nl. "Ik ben zeer benieuwd wat de inhoudelijke mogelijkheden zijn om samen te werken", aldus de vice-premier.

"Als het inhoudelijk kan dan zie ik mezelf dat wel doen. Want anders kun je in maart nog steeds zwakker staan dan wanneer je het met anderen samen doet. Hoe we dat gaan doen moet straks gaan blijken."

Asscher is momenteel in een lijsttrekkerstrijd verwikkeld met de zittende partijleider Diederik Samsom. 

Klaver

Onlangs stelde GroenLinks-leider Jesse Klaver voor om in aanloop naar de verkiezingen een links blok te vormen van PvdA, SP, D66 en GroenLinks.

Samsom had weinig trek in het voorstel en hield de GroenLinks-leider voor dat eerdere pogingen om tot een fusie te komen juist door hem werden geblokkeerd. Klaver erkende niets te zien in een fusie.

Dramatisch

Asscher zegt nu: "Het verkiezingsprogramma van de VVD is om verschillende reden dramatisch voor Nederland. Er zijn andere programma's waar je veel meer mee kan. Het lijkt me heel goed dat je dat ook zichtbaar maakt aan de kiezer", stelt hij.  

"De vorm is een tweede. Sommige dingen zijn leuker om te doen dan om over te praten. Dat geldt ook voor linkse samenwerking."

In het interview gaat Asscher verder in op de verkiezingsoverwinning van Donald Trump en of dat de kansen voor PVV-leider Geert Wilders vergroot.

"Als blijkt dat mensen niet gaan stemmen of je presenteert ze een heel erg verzwakt progressief blok, dan bestaat het risico dat Wilders wint."

Lees hier het hele interview