Nederland zoekt samen met Indonesië naar vermiste oorlogswrakken

Nederland en Indonesië gaan nauw samenwerken om erachter te komen wat er met de verdwenen Nederlandse oorlogsschepen in de Javazee is gebeurd.

Dat heeft premier Mark Rutte vrijdag gezegd. Hij vertrekt zondag voor een handelsmissie naar dat land.

Dan zal de kwestie ook aan de orde komen, zei de premier. "Indonesië ziet het belang van dit dossier zeer en ze willen ook graag met ons samenwerken." Rutte noemde het verdwijnen van de oorlogsschepen "buitengewoon ernstig" en "diep ingrijpend".

Eerder deze week werd bekend dat de wrakken van de kruisers De Ruyter en Java en een groot deel van de torpedobootjager Kortenaer zijn verdwenen. Ze vergingen op 27 februari 1942 tijdens de Slag om de Javazee. Het waren de graven van honderden opvarenden.

Sporen

Volgens minister Jeanine Hennis van Defensie zijn er sporen aangetroffen op de zeebodem en toonden sonaropnamen de afdruk van de schepen. De ontdekking kwam aan het licht tijdens een duikexpeditie die werd uitgevoerd in de voorbereiding op de 75ste herdenking van de zeeslag.

Het is aannemelijk dat de schepen op professionele wijze zijn geborgen. Wie daar verantwoordelijk voor is en waar de wrakken zich op dit moment bevinden, is nog onduidelijk.

Onschendbaarheid

Gezonken oorlogsschepen genieten onschendbaarheid. Bergen van dergelijke wrakken zonder toestemming is illegaal.

Eerder zijn er in 2004 vier Nederlandse wrakken geborgen en in 2015 verschenen er op een Australische veiling onderdelen van een Nederlandse onderzeeër. Defensie weet niet wie achter die schendingen zit.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie