Het is de VVD en PvdA niet gelukt om een uitzonderingspositie te krijgen voor voetbalclubs om ze minder belasting te laten betalen bij het vertrek van goedverdienende spelers. 

De coalitiepartijen laten woensdag aan NU.nl weten dat zij zich neerleggen bij de bezwaren die staatssecretaris Eric Wiebes (Financiën) eerder naar voren bracht.

VVD en PvdA hadden aan Wiebes gevraagd om topclubs in Nederland te vrijwaren van een extra belastingheffing die bedrijven moeten betalen over een vertrekregeling aan goedverdienende werknemers.

In de voetbalwereld betekent dit dat spelers met een hoog salaris (minimaal 538.000 euro per jaar) die een percentage van de transfersom krijgen, daar een flink deel van moeten afdragen aan de Belastingdienst.

Wiebes heeft twee belangrijke juridische argumenten waarom hij de VVD en PvdA niet tegemoetkomt. 

Ten eerste verwacht hij bezwaren vanuit andere sectoren die zich bij een uitzonderingspositie voor de voetbalwereld benadeeld voelen. Ten tweede wordt zo'n stap door de Europese Unie gezien als verboden staatssteun, omdat voetbalclubs in Brussel worden beschouwd als ondernemingen.

Gouden handdruk

De maatregel is ooit opgezet om de riante vertrekregelingen in het bedrijfsleven aan banden te leggen. "Volgens mij is die regeling niet gemaakt om voetbalclubs zo’n heffing te laten betalen", zei VVD-Kamerlid Aukje de Vries vorige week tijdens een debat met Wiebes. 

PvdA'er Ed Groot vindt dat spelers in dit geval zelf hebben bijgedragen aan hun eigen succes door een transfer af te dwingen. Hij vindt het "onredelijk" dat er over een deel van het transferbedrag extra belasting moet worden betaald. 

Het gaat om een extra heffing van 75 procent voor de club over het gedeeltelijke transferbedrag, nadat de speler daar zelf al 52 procent inkomstenbelasting over heeft afgedragen. Opgeteld betalen club en speler dan in totaal 127 procent belasting. 

Clubs

Met name Ajax, Feyenoord en PSV komen hier mee in aanraking. Zij bieden spelers een percentage van de toekomstige transfersom aan om zo talenten langer aan zich te kunnen binden. Van extreem hoge salarissen zoals in Engeland, Spanje en Duitsland moeten clubs in Nederland het niet hebben.

De KNVB streed met de drie clubs tevergeefs om een uitzonderingspositie te krijgen. "Het Nederlands voetbal wordt hard getroffen door een belasting die ooit de graaicultuur in de financiële wereld moest aanpakken", schrijft de voetbalbond woensdag op zijn site.