PvdA-leider Diederik Samsom vindt de kritiek van Lodewijk Asscher dat hij de waarden van de partij heeft weggegeven bij de formatie van het kabinet-Rutte 2 'ongeloofwaardig'.

Samsom en zijn opponent om het lijsttrekkerschap gingen maandagavond voor het eerst samen in debat. 

Asscher verweet Samsom bij de formatie in 2012 te makkelijk PvdA-punten te hebben weggegeven aan de VVD. "Jij hebt de partij niet meegenomen. Je hebt door het gekwartet met de VVD het gevoel gegeven dat we onze waarden hebben weggegeven", aldus Asscher.

Volgens de vicepremier heeft hij bij het sociaal akkoord tussen het kabinet en de sociale partners in 2013 de boel weer de goede kant op weten te krijgen.

Samsom zegt nu die kritiek ongeloofwaardig te vinden, omdat Asscher zelf betrokken was bij de formatie.

"Deze aanval vond ik niet zo sympathiek en ongeloofwaardig. Dus dan ben je een beetje verbaasd, omdat je dat dan niet verwacht", aldus de PvdA-leider.

"Van begin tot eind hebben we het samen gedaan. Daar ben ik trots op. Dan is het niet zo chic om de slechte kant naar de één te schuiven en het goede naar jezelf toe te trekken."

Truc

Volgens Samsom was het juist de truc van de PvdA om in het regeerakkoord af te spreken dat er een sociaal akkoord moest komen.

Hij wijst er bovendien op dat hij en Asscher samen nog eens 500 miljoen voor sociale zaken wisten te regelen toen de VVD af wilde van de inkomensafhankelijke zorgpremie.