Vergoeding terugkeer illegale Marokkanen en Algerijnen verdwijnt

De terugkeervergoeding die illegale Marokkanen en Algerijnen krijgen als zij vrijwillig Nederland verlaten gaat verdwijnen. 

Dat heeft staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Asiel) dinsdag laten weten.

Marokkanen vroegen in oktober het vaakst asiel aan in Nederland, gevolgd door Algerijnen. Hun aantal is sinds juli van maand op maand aan het stijgen.

Marokko en Algerije zijn zogeheten veilige landen. Asielzoekers die hier vandaan komen maken nauwelijks kans op een asielvergunning.

Dijkhoff wil deze en nog enkele andere maatregelen zo snel mogelijk invoeren. Dijkhoff vindt dat misbruik wordt gemaakt van het asielsysteem. Volgens hem weten deze asielzoekers dat ze kansloos zijn, maar gaan ze de procedures in vanwege voorzieningen en opvang.

Door de 'vertrekpremie' zouden ze onterecht het beeld hebben dat in Nederland een zak geld is op te halen. De staatssecretaris wijst erop dat het asielsysteem is bedoeld voor echte vluchtelingen en niet voor hen.

Groningen

Burgemeester Peter den Oudsten van Groningen had maandag zijn beklag gedaan over overlast van zakkenrollende asielzoekers. Onder hen zijn volgens de burgemeester een behoorlijk aantal illegale Noord-Afrikanen. Den Oudsten liet in het Dagblad van het Noorden weten de criminelen zo snel mogelijk terug te willen sturen en daarover contact op te hebben genomen met Dijkhoff.

Die heeft dinsdag gezegd dat ook hij ze het liefst zo snel mogelijk afwijst en het land uitzet, maar dat hij zich ook aan de regels moet houden. Volgens Dijkhoff is het een probleem dat Marokko de mensen niet altijd terugneemt. Daarover moeten volgens hem gesprekken worden gevoerd met het land.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie