De eisen die aan brievenbusfirma's in Nederland worden gesteld zijn veel te soft en moet worden aangescherpt, vinden PvdA en GroenLinks. De partijen dienen daarom een voorstel in om de druk op de sector op te voeren.

"Als je de eisen van personeel en salarissen opschroeft, is dat de doodsteek voor heel veel brievenbusmaatschappijen in Nederland", zegt PvdA-Kamerlid Ed Groot.

Rik Grashoff van GroenLinks vult aan: "Door strengere eisen te stellen nemen we afstand van brievenbusfirma’s en maken we het wegsluizen van belasting een stuk lastiger."

Grashoff noemt de brievenbusfirma's een doorn in het oog. "Die bedrijven hebben in Nederland nauwelijks economische activiteiten en zitten er alleen maar vanwege het gunstige belastingklimaat. We willen ze gewoon kwijt." 

Aantrekkelijk

Veel bedrijven zien Nederland als een aantrekkelijk land om zich alleen te vestigen vanwege het gunstige belastingklimaat. Met behulp van belastingverdragen met andere landen en fiscale voordelen voor bedrijven, zijn sommige firma's hier niet meer dan alleen een postadres.

Volgens berekeningen van De Nederlandsche Bank (DNB) stroomt er per jaar zo'n 4.000 miljard euro door Nederland via deze zogenoemde brievenbusfirma's. Dat is bijna zes keer de omvang van de Nederlandse economie. 

PvdA en GroenLinks willen dat belastingvoordelen voor bedrijven die hier enkel en alleen zitten om geld door te laten stromen, verdwijnen.

Op dit moment is er internationaal wel beweging om scherpere eisen te stellen aan deze sector. Zo wordt er meer informatie uitgewisseld tussen belastingdiensten van verschillende landen en is de moeder-dochterrichtlijn, bedoeld om belastingontwijking tegen te gaan, aangescherpt. 

Maar veel maatregelen worden tot ergernis van de PvdA en GroenLinks pas in 2019 actief en de bestaande eisen voor bedrijven om zich hier legaal te vestigen zijn bovendien te slap.

"De regels schrijven voor dat een bedrijf een directeur moet hebben, maar er zijn voorbeelden dat twintig bedrijven worden aangestuurd door één iemand. Zodra je eist dat er bijvoorbeeld drie of vier personen bij een bedrijf werkzaam moeten zijn, jaag je de brievenbusfirma's weg", aldus de PvdA'er.

Panama Papers

De discussie over het bestaansrecht van de brievenbusfirma's werd dit voorjaar aangezwengeld door de onthullingen van de Panama Papers. Politici reageerden geschokt op de onthullingen dat bedrijven massaal gebruikmaken van ingewikkelde constructies om zo min mogelijk belasting te betalen.

Op initiatief van de drie linkse partijen SP, PvdA en GroenLinks werd een meerderheid in de Kamer overtuigd om een mini-enquete over de Panama Papers te houden.

Dat is een zwaar parlementair middel waarmee de opgeroepen personen een opkomstplicht hebben en onder ede worden gehoord, een niet eerder ingezet instrument.

Ondanks de Kamermeerderheid - alleen VVD, PVV en CDA stemden tegen - wil naast de drie initiatiefnemers alleen de ChristenUnie deelnemen aan het onderzoek. "Dat valt tegen", geeft Groot toe. "Wij willen een reële vertegenwoordiging van de Kamer. Die hoop heb ik nog niet opgegeven". 

Grashoff noemt het een "bizarre kwestie". Hoewel hij baalt dat onder andere D66 verstek laat gaan, wil hij het onderzoek toch voortzetten. "Het is nog gekker als er niets gebeurt".

Dinsdag en woensdag debatteert de Kamer met staatssecretaris Eric Wiebes (Financiën) over het Belastingplan voor volgend jaar. De partijen leggen hun voorstel dan aan de bewindsman voor.