VVD-Kamerlid Ton Elias staakt zijn pogingen om alsnog een plaats te veroveren op de kandidatenlijst voor de komende Tweede Kamerverkiezingen.

Hij vindt zijn gedwongen vertrek nog even onbegrijpelijk en onbevredigend, maar wil de partij in verkiezingstijd niet voor de voeten lopen.

Het steekt Elias vooral dat zijn partij hem zelfs geen lage plaats op de lijst gunde, waarna hij campagne had kunnen voeren om alsnog een Kamerzetel te bemachtigen. Dat het partijbestuur hem die kans onthoudt noemt hij "ridicuul".

Maar hij gaat "hier geen achterhoedegevecht van maken dat de partij en mijzelf schade zou kunnen toebrengen", schrijft hij aan zijn collega's in de VVD-fractie.

De uitgesproken Elias heeft naar eigen zeggen te horen gekregen dat hij te veel vijanden heeft en daarom niet meer in de fractie past. In de brief van dinsdag dankt hij de "vele" partijgenoten, onder wie Hans Wiegel en Eerste Kamervoorzitter Ankie Broekers-Knol, die de afgelopen dagen voor hem in de bres sprongen.

Voorzitterschap

Momenteel is Elias nog lid van het fractiebestuur van de VVD. Tevens is hij onderdeel van het dagelijks bestuur van de Tweede Kamer, het Presidium.

Hij deed twee keer een gooi naar het voorzitterschap van de Tweede Kamer. In 2012 moest hij het afleggen tegen partijgenoot Anouchka van Miltenburg en begin dit jaar verloor hij van PvdA'er Khadija Arib. Verder was hij voorzitter van de ICT-onderzoekscommissie.