VVD en D66 willen gelijke rechten voor ongetrouwde vaders

Ongetrouwde vaders moeten dezelfde rechten krijgen als andere ouders. Dat staat in een wetsvoorstel van D66 en VVD. Nu moeten ongetrouwde vaders nog veel papierwerk invullen als zij gezag over hun kind willen.

Biologische moeders en getrouwde vaders krijgen dat automatisch. Dat meldt de Telegraaf.

Veel ouders zijn niet op de hoogte van de huidige regelingen en volgens de indieners van het wetsvoorstel kan de maatregel een hoop ellende voorkomen. Als de ouders uit elkaar gaan, ontstaat bijvoorbeeld regelmatig onenigheid over de omgangsregeling. Ook zijn er voorbeelden waarin de moeder overlijdt en de vader het gezag nog niet heeft vastgelegd.

Enkele andere fracties hebben al laten weten dat zij positief tegenover het voorstel staan. 

Erkenning

Volgens D66-Kamerlid Bergkamp verwarren veel ouders erkenning van het kind met gezag. Kamerlid Van Wijngaarden van de VVD wil vooral niet "dat ongetrouwde vaders op achterstand komen te staan".

Als het wetsvoorstel wordt ingevoerd blijven uitzonderingen mogelijk. Als beide ouders ertoe beslissen kan een moeder als enige ouder het gezag krijgen. In Nederland wordt meer dan de helft van de eerstgeboren kinderen geboren bij een ongetrouwde vader en moeder.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie