Rutte belt Trump met felicitaties voor winst verkiezingen

Premier Mark Rutte heeft Donald Trump in een telefoongesprek gefeliciteerd met zijn overwinning van de Amerikaanse presidentsverkiezingen.

"We hebben allebei het belang onderstreept van blijvende nauwe samenwerking tussen onze landen", laat de premier via zijn Facebookpagina weten.

In het gesprek werd het belang van de historische, culturele en economische banden tussen Nederland en de Verenigde Staten (VS) volgens Rutte nogmaals bevestigd.

Net na de verkiezingsuitslag, die tot verrassing van velen niet werd gewonnen door de Democrate Hillary Clinton, benadrukte Rutte al direct het belang van een goede samenwerking met de Republikein Trump.

Niet gerust

"Onze sterke band levert veel banen op aan beide kanten van de Atlantische Oceaan en samenwerking is bovendien noodzakelijk om gezamenlijke problemen aan te pakken", aldus Rutte

In Brussel is niet iedereen even gerust op het toekomstige presidentschap van Trump. De Europese ministers van Buitenlandse Zaken kwamen zondag in Brussel bijeen om tijdens een diner te praten over de gebeurtenissen in de VS. De Britse minister Boris Johnson liet verstek gaan. Londen noemde de bijeenkomst "overdreven".

Poetin

Trump belde maandag ook met de Russische president Vladimir Poetin. Volgens het Kremlin hebben de twee afgesproken om een "constructieve samenwerking" aan te gaan. De twee leiders houden elkaar telefonisch op de hoogte en gaan een afspraak maken om elkaar in levende lijve te spreken.

De huidige Amerikaanse president Barack Obama onderhoudt gespannen betrekkingen met Poetin vanwege een reeks kwesties waaronder de oorlog in Syrië en de onrust in Oekraïne.

Lees meer over:
Tip de redactie